Istaknute teme Učenje i rekreacija

Zbog korone nema ponavljanja razreda, prolazi čak i učenik koji nije bio u školi od rujna

Školsku godinu 2019./2020. pamtit ćemo po tomu da su nam učenici bili više kod kuće nego u školi. No, upitno je koliko će se učenici sjećati gradiva što su morali savladati. Da mnogima i nije bilo lako učiti na daljinu najbolje svjedoče zakonske izmjene s kraja svibnja kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 ove godine nemoguće pasti razred.

Ponavljanja razreda nema jer se omogućava prolazak čak i onima s nekoliko zaključenih jedinica

Naime, prema zakonskim izmjenama razred se može proći i s četiri do pet zaključene jedinice. Premda najveći dio učenika prva četiri razreda prolazi lagano bez niskih ocjena, nemoguće se ne zgroziti da razred neće pasti čak niti učenik koji se u školi nije pojavio još od rujna 2019., dakle od početka školske godine.

Ako oduzmemo vrijeme štrajka i korone učenik ima čak 400 izostanaka od čega je gotovo 200 neopravdano. Osim toga, cijelo vrijeme održavanja nastave na daljinu učenik također nije radio ništa.

Škola je poštovala proceduru i upozoravala roditelje – no roditelji nisu slali učenika u školu. O svemu navedenom obaviješten je i CZSS u nekoliko navrata. Budući da učenika tijekom školske godine nije bilo moguće ni iz čega ocijeniti te nema upisanu niti jednu ocjenu, iz škole je poslan upit Ministarstvu prelazi li učenik u 4. razred?

Iz odgovora proizlazi da će proći čak i taj učenik.

– Mišljenja smo da zbog specifične situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, Škola treba omogućiti učeniku polaganje razrednoga ispita. O tome je potrebno pisanim putem obavijestiti roditelja, upravni odjel u županiji nadležan za poslove obrazovanja, odnosno Gradski ured grada Zagreba nadležan za poslove obrazovanja i Centar za socijalnu skrb – bili su jasni iz Ministarstva pozivajući se na izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju iz svibnja kojima se zbog korone omogućava učenicima ocijenjenima jednom ili više ocjena nedovoljan (1), prelazak u viši razred. 

S obzirom na to da se omogućava prolazak razreda s više jedinica, možemo samo zaključiti da će mnogi “loši” učenici ovu školsku godinu pamtiti po dobrom. No, osim učenika, ovdje vidimo da su zakazali i roditelji, ali i sustav koji se unatoč epidemiji nije smio toliko olabaviti da se razredi prolaze bez imalo truda i savladanog gradiva.

Ako se na ovaj način puštaju učenici koji uopće nisu dolazili u školu, a velika većina onih koji dolaze prolaze s 5.0 dok na maturi većina zakaže, jasno je da imamo inflaciju ocjena i da se djecu ne ocjenjuje prema zaslugama. Nekada nije bila sramota dobiti tri, proći s tri ili četiri i upisati fakultet. Oni s jedinicama išli su na popravni, a ako nisu ni tada učili padali su razrede. Ne treba žaliti za starim vremenima i načinom ocjenjivanja no učitelji i nastavnici trebali bi početi ocjenjivati prema zaslugama.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.