Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zašto znanost kaže da mame ne bi smjele piti previše kave?

kave

Koliko šalica kave na dan je previše?

Kava…taj divni okus i nenadmašni miris…Koja je najbolja kad ste mama? Možda prva jutarnja koju pijete već hladnu jer niste stigle uzeti gutljaj do 11? Ili ona poslijepodnevna dok klinci spavaju? Neka između? Ili svaka?

Kava je ritual, potreba, ljubav…neki bi rekli i nuspojava majčinstva. Jer, kako ga preživjeti bez omiljenog napitka?

Koliko smo puta posegnule za njom nakon neprospavane, iscrpljujuće noći? Da,, ponekad nam je najveći i najbolji oslonac.

I onda znanost donese neke ne baš najbolje vijesti. A to su da bi mame možda mogle ograničiti unos kofeina.

Evo što kažu najnovije studije, što u stvari kofein čini našem zdravlju: oni koji piju veće količine kave imaju i veći rizik od razvoja kronične bolesti bubrega.

S obzirom da puno brinemo o zdravlju i dobrobiti naše djece, moramo razmišljati i o svome jer moramo biti ovdje za svoju djecu.

Znanstvenici su proučili ‘metabolite u krvi’ kod više od 3000 ljudi i pronašli dva metabolita (male molekule koje se stvaraju ili koriste kada tijelo razgrađuje hranu ili piće) povezana s kavom koja su povezana s kroničnom bubrežnom bolešću.

Također, postoje i neki neočekivani učinci kofeina koji uzrokuju upravo ono što mame pokušavaju riješiti uzimanjem kofeina.

Iako je poznato da kofein podiže budnost kod osobe, on to u stvari čini blokiranjem moždane kemikalije zbog koje se osjećate umorno. Također, pokreće oslobađanje arenalina zbog čega se mama može osjećati tjeskobnije, što je dovodi do toga da ne može tako lako zaspati navečer. I to sve postaje začarani krug.

Kava može postati ovisnost i iako se možda ne shvaća tako ozbiljno kao ovisnost o alkoholu ili drogama, može utjecati na svakodnevni život. Mnoe mame imaju osjećaj da opće ne mogu funkcionirati i preživjeti dan ako ne popiju kavu.

Izostanak kave može uzrokovati i druge neželjene posljedice poput glavobolje, treskavice, pada tlaka, koncentracije i slično. To ne znači da je se trebate u potpunosti odreći. Možda samo razmisliti o smanjenju količine njezinog unosa.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.