Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Vožnja djece zimi: Zašto zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno?

autosjedalica

Zimske jakne i autosjedalice nisu dobar spoj, radije odaberite deku


Kada se temperature vani spuste na nulu ili čak nekoliko stupnjeva ispod, većini roditelja ne pada na pamet uvesti djecu u smrznuti automobil bez jakne i tako ih vezati u autosjedalicu. Također, mnogima je gnjavaža umotati dijete u deku i tako ga nositi do auta i još usput „vući“ zimsku jaknu. No, prema savjetima stručnjaka za sigurnost djece, to je upravo ono što biste trebali napraviti.

Napuhane i „potfutrane“ zimske jakne, skafanderi i slični odjevni predmeti jednostavno su nespojivi sa autosjedalicama. Vi ste možda uvjereni kako vam je dijete ujedno i ušuškano i dobro stegnuto sigurnosnim pojasevima, no u slučaju sudara napuhana jakna će se stisnuti ostavljajući prazan prostor između tijela vašeg djeteta i sigurnosnog remena, odnosno vaše dijete neće biti dovoljno čvrsto vezano i samim time zaštićeno. Stručnjaci za dječje autosjedalice već godinama pokušavaju ovu poruku poslati roditeljima, no ne čini se da njihove riječi padaju uvijek na plodno tlo.

Želite li provjeriti jesu li jakna ili kaput vašeg djeteta predebeli da bi ono bilo sigurno vezane, evo nekoliko jednostavnih načina:

  1. Obucite djetetu jaknu, stavite ga u autosjedalicu i stegnite sigurnosne pojaseve tolik oda između tkanine i pojasa ne možete ugurati kažiprst.
  2. Otkopčajte pojaseve, skinite djetetu jaknu i stavite ga ponovno u sjedalicu te bez dodatnih podešavanja, opet zakopčajte pojaseve na onoj veličini na kojoj ste ih i ostavili.
  3. Probajte sad ugurati prst između djeteta i pojasa. Ako prst stane bez problema, jakna je predebela za nošenje u sjedalici.

Ako ste došli do saznanja da je jakna prenapuhana za vožnju, evo nekoliko savjeta kako da vašem djetetu ipak bud toplo za vrijeme vožnje

  1. Nakon što zavežete dijete u autosjedalici, prekrijte ga kaputom i to na način da rukave kaputa provučete kroz pojaseve da dijete bude dobro umotano.
  2. Prekrijte dijete laganom, ali toplo dekom na sjedalici dok se auto ne zagrije.

Mnogi će reći da ovime nismo „otkrili Ameriku“ i da to već svi zanju, no činjenica je da se roditelji ne pridržavaju uvijek ovih jednostavnih pravila.

foto: my_boys_mom

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.