Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Evo razloga zašto vaša beba ne spava cijelu noć

510904927_9abe64a71c_z

Stručnjaci tvrde da beba ne spava cijelu noć iz prirodnih, bioloških razloga, a ne roditeljskih pogrešaka


Nakon što je beba došla u kuću, za roditelje je započela borba za san. Nekoliko puta noću beba se budi već dolaskom iz rodilišta i to tako ostaje nekoliko mjeseci, kod nekih i nekoliko godina.

Američki stručnjaci, pedijatar i profesor Sveučilištu u Bristolu Peter Flemingtvrde te Darcia F. Narvaez, profesorica psihologije na Sveučilištu Notre Dame, tvrde da postoji biološki uzrok zašto vaša beba ne spava cijelu noć i da od toga ne treba praviti problem.

Pročitajte kojih su to osam bioloških razloga naveli stručnjaci:

1. Zašto se dijete probudilo? Jednostavo je trebalo…

Fleming tvrdi da je za bebe prirodno da se noću često bude.

‘Ljudska djeca nisu programirana da spavaju dugo jer to u konačnici nije ni dobro za njih. Nema nikakvih dokaza da dijete koje spava urednije  ima više kvaliteta od djece  koja se bude’ kazao je Fleming dodavši da je prirodnije da se djeca bude nego da spavaju cijele noći. Napomenuo je i da je razmišljanje da dijete mora spavati bez buđenja nazadno.

2.Ni odrasli ne spavaju cijelu noć,  zašto to onda očekujemo od bebe?

Darcia F. Narvaez smatra da je jedan od glavnih zabluda roditelja da je normalno da svi spavamo osam sati. Naime, danas je uobičajeno spavati oko osam sati jer tijekom dana većina ljudi radi pa smo sami uspostavili takav ritam.
‘Normalno je da imamo periode kada spavamo duže i kraće. Tako netko tko ima više posla može biti budan 20 sati, a spavati četiri. Tako je i s djecom’ – kazala je F. Narvaez.

3. Djeca su rođena 9-18 mjeseci ranije u odnosu na druge životinje i za odrastanje im treba više vremena

‘U odnosu na druga živa bića, djeca su ovisnija o roditeljima.  Životinje su u mogućnosti da hodaju i jedu  čim se rode no djeca to ne mogu učiniti ‘ – objasnila je Narvaez  pojavu zašto su djeca u odnosu na druge životinje ‘zaostala’. Pojasnila je da je kod djece s rođenjem razvijeno tek 25 posto mozga i da je djeci potreban period da se on doradi.
‘Djeca od roditelja očekuju dobru brigu, baš kao i u utrobi ‘ – kazala je Narvaez.

4.Djeca imaju puno kraći ciklus sna nego odrasli

‘Odrasli prolaze 90-minutni ciklus spavanja i dolaze do točke buđenja, a zatim se vrate na spavanje” kazao je  Fleming dodajući da bebe imaju 60-minutni ciklus.
To znači da je normalno da se bebe vrpolje i probude za razliku od odraslih.

5.Djeca trebaju roditelje da ih smire, ostavljajući ih da plaču ozbiljno ih stresiramo, čak ako su djeca i tiha 

Jedno istraživanje 2011. je pokazalo da praksa ostavljanja djece da se sama smire i uspavaju nakon  dobrog i dugog plakanja nije dobra. Pokazano je da je stres kod djece ostao.
‘ Bebino tijelo prolazi kroz ciklus: U početku je ugodno, onda počnu osjećati stres. Roditelji su tu da ih smire da ostanu stabilna i mirna. Ako roditelj pak ne dolazi,dijete se počinje lupati i stresirati’.

6. Bebe spavaju preko dana i bude se noću kako bi bile sigurne da će  dobiti pozornost

‘Tipično, bebe vole spavati tijekom dana, a od 18 do ponoći je vrijeme kada žele biti budne. Zapravo, biološki je to velika prednost, jer će imati više pozornosti od svojih roditelja u to doba dana nego na bilo koji drugi, jer ima manje ometanja. S biološkog gledišta ono što dijete radi je sasvim normalno i razumno’ kazao je Fleming.

7. Bebe ne bi trebale biti razdvojene od svojih roditelja, bilo u zasebnoj sobi ili čak u svom vlastitom krevetu.

‘Ako se vratimo na evolucijskoj povijesti ljudi,’ Fleming kaže, ‘bebe su provodile sve svoje vrijeme u bliskom i stalnom kontaktu sa svojim mama. ‘Treba pogledati samo kako to i danas rade žene u Africi. Bebe su cijeli dan s mamom pa mame spavaju kada je to bebi potrebno i budne su kada su budne i bebe. Ako je dijete stalno s mamom, nije im ni potrebno da spavaju dulje’ -kazao je
Fleming. Dodao je da postoje dokazi koji pokazuju veći rizik od smrti sindroma iznenadne dojenačke (također poznat kao krevetić smrti) među bebama koje se čuvaju u odvojenim sobama.

8.Zajedničko spavanje je popularna tehnika diljem svijeta: Bebe žude za osobnim kontakt i mogu se uzbuditi kada ga ne dobiju

Fleming tvrdi da je dijelenje krevet s vašim djetetom daleko češće širom svijeta nego što ljudi možda mislite.
‘Stav da nije dobro dijeliti postelju s bebom je u svakom slučaju u krivu’, smatra Fleming.  Dodao je da tako spava 90% ljudske djece na ovoj planeti svake noći i da je to tako više od pola milijuna godina ljudske evolucije’.

Za kraj Fleming je kazao:  ‘Treba imati na umu da se društvo mijenja brže od biologije. Biološki proces koji se razvija tolike godine ne može biti  tek tako zanemaren i iznenada okrenut. Osobito kad u tomu nema prednosti.

 

Izvor slika: Oleg SidorenkoNathan Walker

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.