Edukacija i savjeti Istaknute teme

Zašto treba ograničiti izloženost djece tehnologiji?

Izloženost djece tehnologiji danas je veća nego ikad


Vjerojatno i vaša djeca najviše žude za onim što im ne želim odati u ruke – naše mobitele, tablete, daljinske upravljače.  Susretala sam roditelje koji nisu željeli niti da drugi ljudi uopće drže mobitel u blizini njihovog djeteta, do onih malo liberalnijih koji bi djetetu dali da se i samo poigra, ako bi to bio jedini način da ih smire.

Danas je pak činjenica da se klinci od pet godina bolje snalaze među aplikacijama i na internetu nego pojedini odrasli.

Za idućih pet godina već su pravi ‘geekovi’. Iako se tehnologija sve više razvija te je na neki način loše ‘isključiti’ djecu iz cijelog tog procesa, koliko je dobro dati im da svakodnevno u rukama prevrću gadgete, pa čak i samo radi gledanja slika ili igranja na nekoj dječjoj aplikaciji u društvu roditelja?

Istraživanja su pokazala da djeca od rođenja pa do dvije godine ne bi uopće smjela boraviti blizu takvih uređaja, dok bi djeca od 3-5 godina smjela imati pristup, ali limitiran na sat vremena dnevno. Djeca od 6-18 godina, smjela bi se gadgetima, prema tom istraživanju ( a tu se ubraja i gledanje TV-a), služiti najviše dva sata dnevno.

Je li to ikako provedivo u praksi? Vjerojatno ćete odmahnuti glavom, no najnovija istraživanja navode 10 razloga zašto bismo se tih pravila trebali pridržavati.

Zato jer tehnologija:

  1. Utječe na razvoj dječjeg mozga

Djeci mozak jako brzo raste, a zbog tehnologije ne koriste dovoljno motoričke vještine. Od rođenja pa do druge godine života, djetetu se mozak trostruko poveća. Mozak i dalje ubrzano raste do 21 godine. No, korištenje gadgeta ograničava taj rast, jer umjesto da dijete koristi svoje uobičajene motoričke vještine, dosta vremena provede samo buljeći u ekran, dok te vještine tako reći ‘atrofiraju’. Stručnjaci opominju da je za djecu važnije da nauče kako nešto uhvatiti ili zakopčati gumb, nego znati kako nekoga virtualno  ‘ubosti’.

  1. Remeti dječji san

Čak i kao odrasla osoba znate koliko je teško nekada odmaknuti se od telefona i otići na spavanje. Sad zamislite da ste dijete kojem je sva ta tehnologija u rukama. Malo veća djeca mogu se samo tako zaigrati s nekom igricom, a ako nema nikoga tko kontrolira korištenje,  u trenutku prođe noć i svane jutro! Stvar je u tome da je djecu teško nagovoriti da odu spavati, kada znaju da bi mogli raditi ‘nešto zanimljivije’. Roditelji koji djeci kupe tablete i iPhone trebali bi nadgledati koliko ih koriste, ograničiti vrijeme upotrebe i pobrinuti se da djeca po noći spavaju.

  1. Uzrokuje ‘digitalnu demenciju’ – odnosno zaboravnost

Istraživanja pokazuju da izloženost djece tako velikom svijetu novih informacija koji se mijenja doslovno iz sekunde u sekundu utječe na njihovu pažnju i percepciju, odnosno uzrokuje njihove poremećaje. Kada provedu puno vremena gledajući u ekran, to utječe na dječji mozak te ga onemogućuje i ometa da prima i pamti nove  informacije – što će kasnije uzrokovati probleme u učenju.

  1. Usporava fizički razvoj

Ako vaše dijete provodi puno vremena ispred tv ekrana ili igrajući igrice, njegovo tijelo je neiskorišteno, a mišići miruju iako bi trebali biti u punom zamahu. Korištenje tijela važno je za dječji razvoj, ne samo fizički, nego i psihički. Zato potaknite dijete da izađe van, igra se s loptom, penje po drveću…sve ono što je primjereno za njegovu dob.

  1. Povećava šansu za pretilost

To je vrlo realna mogućnost, ako dijete provodi vrijeme igrajući se pred ekranom, umjesto igrajući se vani na svježem zraku. Istraživanja pokazuju da kod djece koja imaju televizor u svojoj sobi, postoji čak 30 posto veća šansa da će biti predebela. Djeca koja provode previše vremena pred TV-om i pred računalom te se zbog toga udebljaju, imaju veliku šansu da obole od dijabetesa, a u kasnijoj dobi im prijeti mogućnsot srčanog udara i raznih drugih bolesti.

  1. Utječe na pojavu agresije

Velike se rasprave vode oko toga utječu li igrice na porast i pojavu dječje agresije. No, činjenica je da djeca oponašaju stvari koje vide i da ih nekad pokušavaju ‘oživjeti’ u stvarnosti. Nepobitno je da svakodnevna izloženost djeteta neodgovarajućem sadržaju, tipa nasilju, utječe na dječji mozak. Također, igranje nasilnih igrica može potaknuti agresiju kod djece, ne samo zbog sadržaja same igrice, već zato što samo igranje može dovesti dijete do frustracije – blizu je pobijedi pa ga ‘ubiju’, ne može prijeći na idući nivo..i tu se stvara podloga za nezadovoljno i agresivno dijete.

  1. Uzrokuju mentalne bolesti

Pretjerana izloženost tehnologiji dokazano kod djece utječe na povećanu mogućnost razvoja depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje, otuđivanja, razvoja bipolarnog poremećaja, psihoze i problematičnog ponašanja. Djecu je bolje ‘zaposliti’ nekim socijalnim i fizičkim aktivnostima i što je više moguće odmaknuti ih od tehnologije.

  1. Stvara neodrživ životni stil

Da, tehnologija je neizbježna u moderno vrijeme i svatko bi se njome trebao znati služiti. Ali, ako je to jedino čemu su djeca izložena, onda će se jedino njome i znati baviti. Za djecu je dok rastu, važno da budu okružena raznim mogućnostima te da im se ponude različite prilike, da mogu izabrati čime će se baviti u budućnosti. Tehnologija, koliko god privlačna bila, prikazuje samo virtualnu stvarnost, dok je stvarni život nešto što trebamo spoznati uživajući u njemu.

  1. Zrači

Na ovo mnogi od nas zaboravljaju, ali velika količina gadgeta koji nas okružuju zrače što je vrlo štetno. Zračenje je potencijalno opasno i može potencirati razne neželjene bolesti i tumore i zato nikad ne možemo biti dovoljno na oprezu. Ako ne vjerujete da zračenje može uzrokovati rak, onda imajte na umu da utječe na razvoj djetetova mozga i imunološki sustav.

  1. Stvara ovisnost

Odrasli su često ovisni o tehnologiji i ponekad se znaju otuđiti od svoje okoline kako bi uživali u svojim ‘napravicama’. Ponekad znamo ‘visiti’ na mobitelima i zanemariti svoju djecu i samim time im pružamo loš primjer. Ako pak ne provodimo vrijeme sa svojom djecom, ona sama se također okrenu tehnološkim stvarčicama. Kada je provođenje vremena na nekom gadgetu nešto što jednostavno morate napraviti, znači da se stvorila ovisnost koja će lako prijeći i na vašu djecu ili zbog koje će vaša djeca više vremena provesti ispred TV-a, nego s vama.

foto: eltpics

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.