Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Zašto su nam djeca opsjednuta crtićem Peppa Pig?

Peppa Pig

Peppa Pig održava se na malim ekranima već 15 godina

Mala vesela svinjica u crvenoj haljinici s britanskim naglaskom vlada ekranima u dječjem svijetu još od 2004 godine. Imate li klinca mlađeg od pet godina, teško da vas je ova praseća obitelj uspjela zaobići.

Mnogi su se crtići izmijenili, pojavili pa nestali, ali Peppa je u ovom promjenjivom svijetu opstala čak 15 godina. Što je tome uzrok?

Producent showa, Phil Davies tvrdi da dosta uspjeha “leži” u Peppinom glasu, ali ne samo u njezinom britanskom naglasku, već u tome što je korišten dječji glas. Kada čuju glas djeteta, i druga djeca se mogu lakše poistovjetiti s likom Peppe.

Usto, Peppa nije poput drugih glavnih likova iz crtića. Ona nije heroina, niti balerina, a ponajmanje princeza ili vila. Peppa je obična djevojčica koja voli avanture i razmišlja svojom glavom. Taj se koncept mnogoj djeci itekako svidio.

U jednoj roditeljskoj raspravi na forumu rasprela se i ideja upravo o dopadljivim životinjskim likovima koji su nositelji priče i koji žive “ljudske” živote. Djeca u svojim glavama stvaraju poveznicu između simpatičnih praščića i članova svojih obitelji te se jednostavno zaljubljuju u likove, a njihove živote uspoređuju sa svojima.

Kada se pak radi o poučavanju djece, u Peppi su oko toga bili vrlo oprezni. Tako likovi na ekranu istražuju međuljudske odnose na jednostavan i djeci blizak način koji i najmlađi uzrasti mogu lako razumjeti.

Crtić je uglavnom temeljen na dnevnim aktivnostima obitelji Pig. Peppa i njezin brat George rade sve što rade i djeca u “stvarnom svijetu”, igraju se preoblačenja, imaju omiljene igračke, vole da im se čitaju priče, druže se sa svojim prijateljima, a nekad se s njima i posvađaju.

To su sve radnje i aktivnosti koje su djeci dobro poznate i događaji u kojima se mogu i sami naći i prepoznati. Kada Peppa skoči u veliku blatnu lokvu, djeca vide komadić sebe na ekranu jer su isto to i oni napravili prošlog četvrtka kada je padala kiša.

Kada govorimo o privlačnosti ovog crtića, nikako ne treba zaboraviti spomenuti jednostavnu animaciju – linije, oblike i odvažne boje što je dječjem oku i više nego bitno i prihvatljivo.

Naime, jednostavne animacije posebno odgovaraju mlađoj djeci jer “pokrivaju” točno onaj stupanj razvoja u kojem se trenutno nalaze. Kada se to iskombinira s dopadljivim pričama, dogodovštinama s prijateljima i sportskim natjecanjima, uspjeh je zajamčen.

Trajanje crtića od svega nekoliko minuta također je dobitna kombinacija. Mlađa djeca teško da mogu pratiti dugačke crtiće komplicirane radnje, stoga trajanje epizode crtića od 5 minuta je upravo ono što im treba

Događaji i problemi jako su dobro objašnjeni dječjom logikom, a humor je također vrlo jednostavan, no ima ga dovoljno – što je savršena formula za uspjeh. Ono što je odraslima lagano ljetno štivo i odmor za mozak – to je njihovoj djeci čarobni svijet Peppe Pig.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.