Istaknute teme Učenje i rekreacija

Zašto se mala djeca ne sjećaju stvari iz ranog djetinjstva?

Jeste li se ikada zapitali zašto se vaše dijete neće sjećati svojih prvih koraka, proslave drugog rođendana, trećeg ljetovanja ili nešto slično. Naravno, prvi odgovor koji nam pada na pamet je “Pa, premalo je da bi se sjećalo”. 

Sedmogodišnjaci počnu ubrzano zaboravljati što se ranije dogodilo te počinju stvarati nova, čvršća sjećanja

No, razlog za to je u stvari jedan fenomen koji se zove “infantilna amnezija”. Taj fenomen znači prirodni i postepeni gubitak sjećanja iz prvih nekoliko godina života. Psiholozi vjeruju da je ta amnezija dio normalnog razvoja dječjeg mozga te da se sjećanja koja se više puta ne pojavljuju i ne jačaju jednostavno s vremenom izgube. Kada govorimo o pamćenju, obično se spominjemo sposobnosti prisjećanja na životna iskustva. Ona su poznata i kao epizodna sjećanja koja uključuju hipokampus, dio mozga koji se nalazi u temporalnom režnju, a koji se pri rođenju nije u potpunosti razvio.

– Hipokampus bi trebao biti razvijen i „spreman“ otprilike u dobi od 4 godine, a to je obično kada se djeca počnu dosljedno sjećati stvari – objasnio je stručnjak za kognitivnu neuroznanost sjećanja. 

Sally Goddard Blythe, ravnateljica Instituta za neuro-fiziološku psihologiju i autorica osam knjiga o dječjem razvoju navodi još jedan razlog infantilne amnezije. Kaže da je to zato što nemamo sposobnost govoriti o stvarima koje su nam se dogodile prije nego počnemo tečno govoriti jezik naše okoline. Verbalni jezik, kaže, ne doseže stupanj dovoljne tečnosti do dobi od oko tri godine. 

Većina odraslih osoba najranije epizodno pamćenje imat će iz otprilike treće godine života, a malo ih se može  prisjetiti ičega prije toga. Ipak, akademici vjeruju da se sjećanja iz ranog djetinjstva počinju rapidno gubiti otprilike u dobi od sedam godina. Drugim riječima, da sedmogodišnjaci počnu ubrzano zaboravljati dosta toga što se dogodilo u ranijim godinama njihovih života te počinju stvarati nova, čvršća sjećanja. 

U jednoj studiji o sjećanju iz djetinjstva trogodišnjaci su zamoljeni da razgovaraju sa svojim majkama o šest prošlih događaja iz njihovog života. Tada su od njih tražili da se prisjete istih događaja kad su bili stariji. Istraživači su otkrili da su se djeca između pet i sedam godina sjetila više od 60 posto događaja, ali u dobi od osam i devet godina to je sjećanje palo na manje od 40 posto.

Stručnjaci savjetuju da pomognete svojoj djeci da pristupe svojim ranim godinama razgovarajući s njima o stvarima koje su se događale i pokazujući im obiteljske fotografije.

Infantilna amnezija naravno nije razlog da izbjegnete složenu zabavu za prvi rođendan ili izlet u kino s dvogodišnjakom. I dalje je jako važno raditi stvari sa svojom djecom, bez obzira hoće li ih se sjećati ili ne.

Naime, dijeljenje iskustava važno je za povezivanje i pomaže vašem djetetu da upozna svijet oko sebe i uči, istaknuli su stručnjaci. 

Foto: Freepik, Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.