Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zašto se djetetu kosa stanjuje ili opada?

Dječja kosa može lako postati lomljiva i rijetka – no razlozi su obično uobičajeni

Kada dijete ima povišenu temperaturu, osip, kašlje i li povraća, to je roditeljima jasan znak da nešto nije u redu te d atreba potražiti uzrok bolesti.

No, znakovi da nešto nije u redu često mogu biti i znatno suptilniji. Slabljenje, stanjivanje ili opadanje kose kod djeteta također može biti pokazatelj da se nešto događa i da treba obratiti pažnju.

Svi gubimo kosu svaki dan, ispada prilikom pranja i češljanja, pa vam se na prvi pogled možda neće učiniti da se događa nešto čudno ili drugačije.

No, ako ipak primijetite da se djetetu kosa stanjila ili da opada više nego inače, bilo bi dobro da potražite uzrok problema kako biste znali što se događa.

Najčešći razlozi

Prema stručnjacima, najčešći razlog opadanja kose u djece je gljivična infekcija tjemena. Možda zvuči kao nešto ozbiljno, ali se u stvari vrlo lako liječi. Nakon liječenja, dijete će opet imati zdravu i bujniju kosu.

Kako prepoznati gljivičnu infekciju? Obratite pažnju ima li idjete crvene mrlje na tjemenu i ako se pojačano češe.

Razlog zašto se kosa stanji i ispada je zbog svog tog češanja kojim dijete traži olakšanje.

Čupanje kose

Dosta djece ima naviku vrtjeti kosu oko prsta ili ju pak čupkati i slično. Kosa zbog te navike neće izgledati tanka, ali će je definitivno zbog opadanja biti manje. Iako se može činiti da je to povlačenje i čupkanje neka bezazlena navika, iza toga se može kriti i dublji problem.

Na primjer, dijete može imati ozbiljnijih emocionalnih ili mentalnih problema. To bi mogao biti način na koji se nose s anksioznošću ili bilo kojim drugim stresnim trenucima u životu. Ako mama može “prokljuviti” zašto se njezino dijete igra kosom, vjerojatno će intervenirati i riješiti uzrok.

Što jede?

Ono si što jedeš, a ono što jedeš može utjecati na zdravlje tvoje kose. Tako nedostatak hranjivih tvari u prehrani može utjecati na stanjivanje pa čak i opadanje djetetove kose.

Primijetite li da bi prehrana mogla biti problem, povećajte unos željeza, cinka, niacina, biotina, proteina i aminokiselina.

Previše stiliziranja?

Kako djeca rastu, osobito djevojčice, počinje eksperimentiranje kosom i frizurama. To može uključivati figaro, peglu za kosu te razne preparate koje su vidjele da “koristi i mama”. No, sve to može biti jako štetno za njihovu kosu.

Kosu bi trebalo sušiti na najslabijoj temperaturi, a za stiliziranje koristitti proizvode bez kemikalija, na prirodnoj bazi.

Trakcijska alopecija

Ovo zvuči puno ozbiljnije nego što uistinu jest. Radi se jednostavno o prevelikom pritisku stavljenom na vlasište.

Stručnjaci smatraju da uzrok ovome prečvrsto svezan i nošen rep, pletenice, punđa ili kečke. Ova napetost je stalna, a može uzrokovati oštećenje folikula, što znači da kosa neće rasti.

Ovo je teško jer mame obično žele da njihove kćeri drže kosu u repu kako bi im se ne bi spuštale s lica i kako bi izbjegle čvorove i lomljenje.

U svakom slučaju, kosi bi trebalo davati što više odmora dok se ne oporavi, a u trenucima vezanja koristiti “debele” mekane gumice koje neće prejako stegnuti kosu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.