Istaknute teme Učenje i rekreacija

Zašto “praćenje” djeteta može donijeti više štete nego koristi?

praćenje djeteta

Praćenje djeteta mnogima je lakše od razgovora i gradnje odnosa

Vjerojatno i sami često kažete kako danas vremena “nisu više kao nekad”. Što to točno znači? Većina će reći da izgovarajući to misle prvenstveno na sigurnost. Nije više isto kao nekad pustiti djecu da bezbrižno lunjaju naseljem ili istražuju grad.

Promet je gušći, ljudi manje prijateljski nastrojeni, opasnosti učestalije. Zato ne dajemo djeci onoliko prostora i slobode kao što smo sami imali. Volimo znati s kim su točno i gdje su. Pogotvo kad nisu kod kuće il is nama.

Danas postoji puno aplikacija za praćenje djetetova kretanja koje lako instaliramo na pametni sat ili mobitel. Pomoću tih napravica možemo vidjeti gdje je naše dijete u svakom trenutku i nadgledati je li sigurno došlo s lokacije A na lokaciju B.

No, stručnjaci sada upozoravaju kako je to praćenje možda otišlo predaleko. Štoviše, da ono djeci čine više štete nego koristi. Pogotovo kada su u pitanju starija djeca.

Naime, danas se svi oslanjamo na tehnologiju, a roditelji se na nju oslanjaju tako da im ona “pomaže” odgajati djecu.

Osim djetetova kretanja mogu kontrolirati i koje stranice posjećuje i koje smije posjećivati, s kim kontaktira i slično.

Stručnjaci pak ističu kako nema nikakvog stvarnog dokaza da te aplikacije na bilo koji način štite djecu. U stvari, često narušavaju povjerenje i vezu između roditelja i djeteta koja i tako s godinama postaje sve krhkija. S postojanjem aplikacija gubi se smisao povjerenja jer čemu ga graditi kad olako možete provjeriti laže li vam dijete ili ne. Bez da ga to uopće pitate.

Gdje je nestao razgovor?

Umjesto razgovora i izgradnje odnosa i međusobnog poštovanja, roditelji se oslanjaju na aplikaciju da im da sve potrebne podatke o njihovu djetetu. Je li doista bilo tamo gdje je reklo da ide?

Djeca su pak svjesna da im se nadgleda svaki korak i to ih ni malo ne veseli te sve više zamjeraju roditeljima koji ih “prate” i ne poštuju njihovo pravo na privatnost.

Nedavno objavljena studija donijela je i druge zabrinjavajuće podatke: mnoge aplikacije za praćenje skupljaju i druge osobne podatke te onda prema njima šalju ciljane oglase. Također, prodaju te podatke trećim stranama.

No, najgore od svega je što mnogi instaliraju takve aplikacije bez djetetova znanja. Prate sve od njihova fizičkog kretanja, do kretanja na društvenim mrežama. Nekima je cilj zaštititi dijete. Drugi jednostavno vole imati nadzor u rukama.

Postoji naziv za takvu vrstu roditeljstva gdje roditelj “lebdi” nad svojim djetetom pokušavajući pratiti svaki njegov korak, a radi se o helikopter roditeljstvu o kojem smo puno puta pisali.

Dok takvo roditeljstvo možda i nije toliko štetno dok je dijete malo, prave razmjere pokazuje kada ga roditelji nastave prakticirati u odraslijoj dobi.

Što očekivati nakon toga nego da dijete prži otpor te da odnos između njega i roditelja postane napetiji uz učestale svađe? Studije su potvrdile da se upravo takve stvari događaju uz helikopter roditeljstvo, a spominje se još i gašenje komunikacije, zamjeranje, otpor, porast riskantnog ponašanja i slično.

Umjesto da se u najosjetljivijim godinama komunikacija razvija, aplikacije za praćenje stvaraju sve veći razdor između roditelja i djeteta.

Stručnjaci zato savjetuju da je dobri, staromodni razgovor ponekad najbolji za rješavanje problema. Možda ćete se kao roditelj i iznenaditi koliko je informacija dijete u stvari voljno podijeliti s roditeljima. Samo kada ga se za njih pita.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.