Istaknute teme Odgoj

Zašto omogućiti djeci da se igraju na „danski način“?

2837695383_d42098c67e_o

Slobodna igra u Danskoj je obavezna poput spavanja ili jela pa ne zazirite od igranja na „danski način“


Roditelji nemaju uvijek dovoljno vremena za kvalitetnu igru sa svojom djecom. Ubrzani tempo života ponekad nas tjera da igranje s djecom „odradimo“ ili da dobijemo na vremenu dok djeca gledaju crtiće ili odigraju nekoliko igrica na računalu. Ono što također možda ne primjećujemo je da smo djecu „natrpali“ raznim aktivnostima poput učenja stranog jezika od najmanjih nogu, pjevanja u zboru, bavljenja nekim sportom ili plesom..dječji rasporedi ponekad izgledaju pretrpaniji od naših vlastitih.  Od svih tih obaveza zaboravili smo na benefite „slobodnog igranja“ koje djeci u stvari daje najviše jer uče kroz igru na vlastitim iskustvima  i s vlastitim spoznajama.

Slobodna igra je nešto što je vrlo cijenjeno u Danskoj i za njihovu djecu obavezno poput spavanja, osobne higijene ili jela.

Prema uspješnom i popularnom vodiču za roditelje „Danski način roditeljstva –  vodič za odgajanje najsretnijeg djeteta“, ovo morate znati o slobodnoj igri na danski način:

Koji su najvažniji benefiti slobodnog igranja?

  1. Djeca se uče nositi sa stresom i postaju otpornija. Testiraju sami sebe da vide koliko stresa mogu podnijeti, što im pomaže da se lakše nose sa stresnim situacijama kasnije u životu.
  2. Djeca uče samokontrolu. Prilikom igranja s drugom djecom, ponekad ne vrijede ista pravila kao kada se dijete igra u vlastitoj kući s roditeljima. Treba puno pregovaranja, popuštanja i određivanja novih pravila prilikom čega dijete uči kontrolirati svoje emocije i prohtjeve. Jer, ako ne budu popustljivi i tolerantni, igra se prekida.
  3. Jednostavno uče, pogotovo ako se igraju s djecom različitih uzrasta. Upijaju nove stvari, vještine, lekcije, a posebno je dobro igrati se s djecom iz različitih kultura kada se razmjenjuju i dodatne vrijednosti.

Kako ukomponirati slobodno igranje u djetetov dan?

Kao prvo, nemojte djetetu dan pretrpavati s aktivnostima koje će ga zaokupiti od jutra do večeri. Odvedite ga u prirodu, pravu prirodu i pustite ga da se istrči, zaprlja, izdivlja…Otklonite tehnologiju koliko je god moguće iz djetetova života i pustite ga da razvija maštu, bit ćete iznenađeni kakvim se sve stvarima djeca mogu dosjetiti kada su prepuštena vlastitim imaginacijama. Izuzetno je važno ne strukturirati cijeli djetetov dan i svaku igru, već im dopustiti da otvore um i sami dođu do ideja te istražuju nove stvari.

Važnost LEGO kocki za danski način roditeljstva i koje se vještine razvijaju igranjem  s LEGO kockama

LEGO očito ima velik utjecaj na Dance, kao i na ostatak svijeta. Ime LEGO dolazi od riječi „leg godt“ što znači „dobro igranje“, a stvaratelji genijalnih kockica imali su na umu koliko je igra bitna za djetetov razvoj.

Lego kocke pružaju mnoge prednosti i u stvari vode djecu kroz različite razvojne faze. Kada dijete savlada slaganje jednog nivoa kocki, može prijeći na viši nivo, i tako sve do najkompliciranijih i najsitnijih detalja. Djeca se uče istraživati, postaju spretnija, razvijaju im se fine motoričke vještine te logičko razmišljanje.

 

Izvor fotografija: Squiggle

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.