Istaknute teme Odgoj

Zašto neka djeca ne vole maženje i nježnosti?

Ponekad djeca ne vole maženje jer ste ih prekinuli u igri ili ste ih previše ugnjavili dugim poljupcima


Većina djece ima prolaznu fazu kada izbjegava bliske kontakte s roditeljima. Jednog dana naprosto više ne žele maženje, poljupce i zagrljaje. Donosimo razloge zašto ponekad djeca ne vole maženje i nježnosti i kako to možete promijeniti.

Zašto se to događa:

Za početak, treba znati da je riječ samo o fazi. Za malu djecu, odupiranje fizičkoj ljubavi je način pokazivanja neovisnosti i potvrđivanja kontrole (Sam/a se brinem za svoje tijelo”).

Djeca oba spola mogu odbijati zagrljaje i poljupce, no dječaci mogu odbijati mamine nježnosti jer im je to način na koji se bore sa snažnom povezanošću s mamama. Aktivna i živahna djeca za nježnosti ponekad jednostavno nemaju vremena.

Što treba znati:

Određeni otpor prema maženju, poljupcima i zagrljajima je normalan, no, ako se dijete ne da dodirnuti, i fizički i emocionalno se drži na distanci, obratite se pedijatru.

Što možete učiniti ako vam djeca ne vole maženje:

  • Prilagodite svoj dodir – Neka djeca ne vole velike zagrljaje, ali su otvorena za brzo stiskanje ili poljubac. Druga djeca vole škakljanje, hrvanje ili vole dati “pet”. Zato izaberite pravi dodir za svoje dijete.
  • Pazite na vrijeme – Djeca koja odbijaju zagrljaje dok se igraju žele poručiti (“Ja sam zauzet, mama”) no ta djeca mogu uživati u maženju, poljupcima i zagrljajima prije spavanja, nakon ručka i slično.
  • Uhvatiti ih i pustiti – Čim vaše dijete signalizira da želi biti slobodno, pustite ga (i recite bakama i djedovima da čine isto). Ako dijete zna da može pobjeći kada to želi, dugoročno će se lakše prepustiti zagrljajima.
  • Izbjegavajte stidljive situacije i ne optužujte djecu (tj. Preskočite iskaze: “Ne voliš me?”). Djeca će se samo osjećati loše zbog emocija koje ne mogu kontrolirati.
  • Nemojte odustati – Pokušajte ponovo. Slijedite njihove znakove i znajte da vas, čak i ako ne žele poljupce, zagrljaje i maženje, vole najviše na svijetu.

foto: Jessica Lucia

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.