Blog Mamina posla Prehrana

Zašto nam treba dobra knjiga o dječjim kašicama?

djecjim-kasicama

Osvojite knjigu uz pomoću koje ćete naučiti svašta o dječjim kašicama


Došlo je vrijeme da moje drugo dijete i ja krenemo u pustolovinu zvanu dohrana, s obzirom da smo dostigli čarobnu brojku od 6 mjeseci. S prvim djetetom se nisam baš proslavila.  Krenula sam s rižinim pahuljicama koje su loše primljene, kao i sve drugo što je došlo iza njih. Čitajući recepte mama koje su vješto miješale proso, amaranth ili zob s voćem, pa čak i povrćem, gotovo da sam im bila zavidna – kako dobre ideje imaju. I naravno, kako im djeca jedu bez problema i uživaju u nekim kombinacijama koje mi možemo samo sanjati.

Tada sam često trčala i na internet, jer su me zanimali načini kako što pripremiti, pravilno skuhati, koje začine smijem dodati…tada sam mislila da sam magistrirala dječju prehranu. Ma kako da ne!

Došlo je dijete broj dva, nakon duge četiri godine i uspjela sam zaboraviti sve, 70 posto tablice dohrane, da ne spominjem kako nemam pojma kako se te sve žitarice pripremaju, kojeg mjeseca se daje koja hrana i koje kombinacije su dobre.

Tada mi je u ruke došla ova super “kuharica” autorice Hane Ivanko, jednostavnog naziva “Kašice” (vodič o dohrani za roditelje početnike i bebe kritičare) koju sam potanko proučila ovaj vikend. Nije me previše omelo ovo “za roditelje početnike”. Kao da i jesam!

jjjjjjjjjjjjjjjj

Evo zašto mi se kuharica svidjela:

Sam dizajn knjige na prvi pogled možda ne djeluje tako atraktivno, pa gotovo da sam očekivala da će me unutra dočekati neki zastarjeli recepti koji sugeriraju kašice s keksom sa 6 mjeseci, no ugodno sam se iznenadila. Knjiga ima super uvod u kojem je među ostalim objašnjeno čime je koja hrana bogata i zašto ju djeca trebaju konzumirati. U idućem poglavlju, prije nego se krene u okusno putovanje, opisano je što je dohrana, kakva može biti bebina reakcija na početak dohrane, kako raditi kašice, kako izgleda privikavanje na dohranu, količina koju možete očekivati da će vaša beba pojesti te kako ona reagira na nove okuse.

I zaista, čitajući sve to, prisjetila sam se da sve u potpunosti odgovara našem prvom hranjenju i odmah sam uočila neke greške koje sam tada radila…

Nadalje, kuharica se ravna prema tablicama prema kojima se i ja ravnam vjerno prateći Facebook grupu Domaće kašice za bebe te preporuča početak dohrane od 6. mjeseca djetetova života. Da ne biste lutali i razbijali glavu, imate pojašnjeno za svako razdoblje bebina života koju hranu smije početi konzumirati i to je fino pregledno istaknuto u tablicama, koje žitarice, voće, povrće, bjelančevine te koje mliječne proizvode.

Kroz ovu kuharicu naučit ćete dosta i o samim tehnikama kuhanja i pripremanja hrane(nr kuhanje na pari, pirjanje, pečenje), a na kraju svakog poglavlja imate podsjetnik u kojem nađete razne zanimljive činjenice i istaknuto ono najbitnije iz prethodnog poglavlja. Nakon toga kreće se s poglavljima o voću, povrću, žitaricama, bjelančevinama, mliječnim proizvodima i masnoćama. Za svaku namirnicu piše kako ju odabrati, skladištiti, kada njome početi hraniti bebu, kako ju je najbolje pripremiti te na kraju slijedi po jedan osnovni recept.

Na kraju knjige slijede recepti s kombinacijama namirnica i najčešći alergeni te kako izbjeći alergijske reakcije.

S obzirom da se meni knjiga jako svidjela i smatram da može biti od velike pomoći mamama koje uskoro kreću s dohranom ili su već započele i žele sve savjete imati na jednom mjestu, u suradnji s nakladom Nika, poklanjam jednu ovakvu  kuharicu i jednoj našoj čitateljici. Kako biste ju osvojili u komentar ispod ovog posta upišite koja je omiljena hrana vašoj bebi. Dobitnika objavljujemo u ponedjeljak, 31. listopada 2016.

Trenutno na internetskim stranicama naklade Nika ovu kuharicu možete kupiti s velikim popustom za samo 39 kuna.

Liz Randall

6 komentara

  • Moje djetešce od 6 mj i 10 dana već mjesec dana uživa u voćnim i povrtnim kasicama, njezin komentar na svaku namirnicu (čak i samu tikvicu) je am, njam, njam. Iako mi je drugo dijete, također nemam baš ideja kako kombinirati namirnice, pa bi nam knjiga bila od velike koristi 🙂

  • Omiljena hrana mojoj Petri je nasjeckana jabuka koju rado pojede s tatom ili mljeko sa nadrobljenim keksićima.
    Kada ju ja i muž hranimo uvijek je vesela i sretna 🙂

  • Moji blizanci su jucer napunili 6 mjeseci. Do sada su dojeni i ovih smo dana poceli s jabukom (naravno!). Bake nam zive na selu i to me veseli jer cu moci do svjezih i domacih namirnica za moje malisane, ali me istovremeno hvata panika od savjeta sto, kako i kada dati zdravoj bebi bez potencijalnih problema s alergijama.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.