Istaknute teme Odgoj

Zašto muškarci ne reagiraju na bebin plač, a žene ga ne mogu ignorirati?

Koliko puta ste iskočili iz kreveta jer ste čuli bebu kako plače, dok je vaš suprug pokraj vas hrkao spokojno na sav glas te ga naizgled niti sedam topova ne bi probudilo?

Bebin plač žene čuju puno prije muškaraca koji često prespavaju cijelonoćne avanture

Kada ga ujutro pitate o tome, on nije ništa čuo, iako vi smatrate da je to gotovo pa znanstveno nemoguće. Kako to da mama skače na svaki i najmanji zvuk, a očevi “ne čuju ništa”?

Studije pokazuju, ženski i muški mozak bitno se razlikuju po tom pitanju. Testirano je 18 žena i muškaraca, koji su podvrgnuti skeniranju mozga. Prilikom skeniranja istraživači su ispitanicima puštali snimak bijele buke isprekidanog kratkim isječcima djetetova plača.

Skeniranja su pokazala da su žene odmah postale budnije nakon što su čule dječji plač, dok je mozak muškaraca ostao u mirovanju. Ispitivanje je pak pokazalo i ovu zanimljivu činjenicu: Iako su se obrasci moždane aktivnosti razlikovali između muškaraca i žena, nije postojala razlika u obrascima mozga između roditelja i ne-roditelja. Žene koje nisu majke, jednako su reagirale na plač kao i žene s bebama.

Potom je slijedio novi vid istraživanja. Istraživači su također ispitanicima puštali krikove dojenčadi kojima je kasnije dijagnosticiran autizam. Zanimljivo je da su na te krikove reagirali umovi i žena i muškaraca. Prethodno je istraživanje naime pokazalo je da vriskovi novorođenčadi koji razviju autizam imaju jači zvuk od onih drugih beba i da su pauze između krikova kraće.

Već je dugo poznato da ženska tijela reagiraju na zvuk beba nakon trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, ženskom “zaostalom refleksu” – onom koji oslobađa mlijeko proizvedeno u dojkama – treba vremena da se prilagodi osjećaju hranjenja. Često dojenje pomoći će da se refleks prilagodi određenom podražaju, ali do tada, mnogi podražaji, poput bebina plača, mogu pokrenuti laktaciju (oslobađanje mlijeka iz dojke).

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.