Istaknute teme Učenje i rekreacija

Zašto je za djecu dobro da sama pospreme svoj krevet?

krevet

Kada pospreme krevet, djeci će dan započeti postignućem

Sigurno ste se nekad zapitali, pospremajući rasute igračke u dječjoj sobi, zašto ja ovo radim?! Ne bi l ito trebao biti posao mog djeteta? I u pravu ste. Bi! Možda vaše dijete neće toliko uživati u odluci da mu date neko zaduženje, ali ona su važna za djetetov razvoj i samopouzdanje.

U redu, odlučili ste krenuti s dijeljenjem zadataka i pitate se čime početi. Stručnjaci savjetuju kako je pospremanje kreveta ujutro jedno od temeljnih i jednostavnijih zaduženja s kojima je dobro započeti kad su kućanski poslovi u pitanju.

-Radi se o jednostavnom zadatku koji ne iziskuje previše vremena. Naravno, trebat će proći neko vrijeme dok im pospremanje kreveta ne postane navika, uobičajena jutarnja rutina – kazala je dječja psihoterapeutica, Amy Morin.

Koristi

Vjerovali ili ne, jednostavni zadaci u kući mogu učiniti čuda za samopouzdanje. Istraživanja pokazuju kako djeca koja su radila po kući odrastaju sretnija, zdravija i neovisnija. Obavljen posao povećava djetetovo samopouzdanje i razvija osjećaj da svojim djelima doprinosi obiteljskoj zajednici.

Učenje djeteta kako pospremiti krevet

Marin predlaže da se pospremanju kreveta poduči korak po korak. Prvi korak bi mogao biti naučiti dijete kako zategnuti i izravnati plahtu te potom protresti i posložiti jastuke.

Ovisno o tome koliko je dijete nemirno po noći, toliko će ujutro imati posla.

-Kada pokazujete djetetu kako nešto izvodite, bil oda je to pospremanje kreveta ili nešto drugo, opišite taj posao riječima. Govorite što radite, na primjer, sad zatežem plahtu, a potom ću staviti i zataknuti deku. Na kraju ću namjestiti i jastuke – pojasnila je Morin.

Kada djeca svladaju svaki zadatak pojedinačno, dodala je psihoterapeutica, možete ih pustiti da pospreme krevet sami, od početka, pa kako god da ispalo.

Inače, budući da taj zadatak ispunjavaju u jutarnjim satima, već će ih od jutra pratiti osjećaj postignuća.

Ako želite cijelu priču učiniti zabavnom, u cijeli proces uključite i neku lutku ili plišanu životinju koju vaše dijete mora podučiti istim vještinama, savjetovala je Morin.

Imajte na umu da će svaki dan krevet izgledati sve bolje, a samopouzdanje vašeg djeteta sve će više rasti.

Savjeti za roditelje

Jedna mama počela je svog sina već sa tri godine podučavati kako pospremiti krevet. Predstavila mu je to kao njegovu odgovornost koju ima sada kada je postao “veliki dečko”.

-Krenuli smo lagano, poravnavanjem i zaglađivanjem donje plahte, popravljanjem jastuka i slaganjem male dekice s kojom on spava – podijelila je mama svoje iskustvo. Cijelo to zaduženje uklopila je u njihovu jutarnju rutinu, no primijetila je nešto jako zanimljivo.

-Kada imamo vrtić i ustajemo svakog jutra u isto vrijeme, nije mu problem pospremiti. No, kada su praznici i ne držimo se našeg rasporeda i opušteniji smo, pospremanje krevet postaje izazov – istaknula je.

Druga mama rekla je da je i sama počela učiti svog sinaa pospremanju kada je bio star tri godine, dok je sada već šestogodišnjak.

-Nikada nisam popravljala iz anjega. Pljeskala sam mu nakon obavljenog posla da nagradim njegov trud. To je sve što vam mogu savjetovati – ispričala je.

Dijete ne želi pospremiti krevet

-Imate li tvrdoglavo dijete koje ne želi surađivati i pospremati, nećete ništa postići ljutnjom i prigovaranjem. Puno bolje od toga je dati djetetu neke sitne povlastice nakon što pospremi krevet. Možda crtić ili nešto slično u jutarnjim satima prije polaska u vrtić ili školu – predložila je Morin.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.