Zdravlje i sigurnost

Zašto je sve više djece ovisno o Fortniteu?

Fortnite

Djeca svih godina opsesivno igraju igru Fortnite na svim gadgetima na kojim im se pruži prilika. Ako pak u tom trenutku ne igraju, uživaju gledajući druge kako to rade, uživo, na raznim Youtube kanalima, Twitchu ili raznim drugim platformama.

Fortnite nije previše strašna igrica pa su često i petogodišnjaci navučeni na igranje

Igra se igra ili gleda posve hipnotizirajuće što počinje brinuti mnoge roditelje. Ističu, Fortnite nije kao druge igrice, drži djecu staru jedva 10 godina budnima do 3 ili 4 ujutro, igraju poskrivećki, roditeljima iza leđa, ali i uz njihovo dopuštenje. 

– Postaje problem dovući klinca na večeru ili ga natjerati da piše zadaću, toliko se zalijepio za tu igricu – požalila se jedna mama na društvenim mrežama. 

Stručnjaci dobivaju sve više ovakvih upita, ali i slučajeva gdje se bore s dječjom ovisnošću o videoigrama. Jer, djeca osim ovisnosti razvijaju i druga, neželjena ponašanja. 

Kada se govori o Fortniteu, postoji nekoliko verzija igrice, kao na primjer Battle Royale gdje se 100 igrača bori do smrti. Postoji izvjesna sličnost s popularnim Minecraftom u jednom djelu igrice, kada je zadatak gradnja. Naime, igrači moraju graditi utvrde od materijala pronađenih u svojoj okolini, a potom pobjednici mogu pljačkati zalihe i opremu pobijeđenih.

Jedan destogodišnjak je izjavio:
-Najdraži dio igrice mi je kada otkrijete što se nalazi u nekoj škrinji ili kada možete vidjeti što sve ima vaš protivnik kada ga ubijete. Najčešće imaju oružje dodao je, ponekad dobro, ponekad bez veze. 

Te neočekivane nagrade i “plijen” djeci su jako privlačni, komentiraju dječji psiholozi. Trenutak kada igrač pronađe škrinju i ima priliku zavirit u nju te prisvojiti si to, strategija je koja jača želju za igranjem i dobivanjem nagrada. Još jedna značajka zbog koje je Fortnite toliko omiljen je faktor “zamalo”. Na primjer, kada netko ubije vaš lik, imate priliku vidjeti njegovo”zdravstveno stanje”, pa vidite na primjer da je i on imao nizak nivo energije i da je i on zamalo poginuo.

Fortnite

To djetetu daje taj osjećaj “bio si blizu pobjede” i tjera na novi pokušaj jer u suprotnom nastupa osjećaj tjeskobe uzrokovan porazom kad si bi otako blizu pobjede. Istraživači koji su proučavali učinak ovih i sličnih igara kao što je Candy Crash saga došli su baš do ovih zaključaka. Kada igrač vidi koliko je blizu bio, to mu razvija nagon za nastavkom jer “mora prijeći” na novu razinu. Da ne govorimo o tome da se sljedeću igru ne treba dugo čekati, svaka traje 20 minuta i spremni ste uskoro opet “biti u sedlu”. 

Tu je i društvena komponenta, kao još jedan faktor privlačnosti jer dijete može igrati s prijateljem ili grupom prijatelja. U igri si čak mogu i međusobno pomagati. Ako pak dijete nije uključeno kada prijatelj igra, ili mu roditelji zabrane da igra u tom trenutku, ono se osjeća izostavljeno i isključeno, kao da nije pozvano na rođendansku proslavu. A to je jedan od najgorih osjećaja koje dijete može doživjeti. Kako crtana grafika Fortnitea nije previše strašna, sve više roditelja dozvoljava igranje i mlađoj djeci, pa su nerijetko i petogodišnjaci navučeni na igranje.

Kako održati neku ravnotežu između igranja igrica i stvarnog, društvenog života djeteta? Dijete bi trebalo, navode stručnjaci, svakako prakticirati ovo.

  • viđati prijatelje i imati interakcije u stvarnom životu
  • sudjelovati u vannastavnim i vanškolskim aktivnostima  koje ga vesele
  • rješavati domaće zadaće, čitati lektire te obavljati druge školske zadatke
  • graditi pozitivne odnose s ostalim članovima obitelji 
  • svake noći se dovoljno naspavati

Roditeljima se savjetuje nadgledanje djeteta i rasporeda igranja, te se ističe nužnim pobrinuti se da je dijete prije obavilo sve svoje školske obaveze i zadatke. Također, ne smije se zanemariti niti djetetovo ponašanje jer čak i kratko igranje igrica, pa i 30 minuta dnevno, ponekad ima negativne utjecaje.

Roditelji su najčešće primijetili kako djeca postaju verbalno agresivna, vrijeđaju se i govore si pogrdne stvari. Dijete treba upozoriti na ponašanje, savjetuju stručnjaci jer u stvarnom svijetu takvi razgovori mogu imati ozbiljne posljedice i povrijediti nekoga. Neki ističu kako je Fortnite doveo i do sukoba u stvarno životu gdje bi prijatelj napao prijatelja zato što se “ovaj igrao s drugim prijateljem bez njega”. 

Dakle, posebno je važno raditi s djetetom kako uz igrice ne bi steklo loše navike koje će mu postati ustaljene te će ih koristiti u svakodnevnom životu gdje one sigurno neće biti dobro prihvaćene. Vrlo je važno postaviti i granice. Neki roditelji ne dozvoljavaju igranje tijekom tjedna.

Drugi su dodali još i mjeru da dijete ne smije igrati s onima s kojima se ne zna lijepo igrati – odnosno uključuje psovke i vrijeđanje.

Treći su zaprijetili djeci ako vide da su previše emotivni oko Fortnitea ili uporno žicaju da još igraju, igrica će biti ukinuta. mnogi roditelji priznaju da “kupuju mir” time što će uvijek dopustiti djetetu da igru završi do kraja te ga neće prekidati u tih 20 minuta ili dok ne “izgubi život”.

Nije bitno kojeg se pravila pridržavate, savjetuju psiholozi, samo je bitno da stvari i noge, kao i dječje glave, zadržite na zemlji i da djeca još uvijek uživaju u svakodnevnim, zdravim aktivnostima. 

Foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.