Istaknute teme Odgoj

Zašto je ono što radite sa svojom djecom važnije od onog što radite za njih

djecom

Manje je bitno koliko vremena provodite s djecom, već kako ga provodite

Kao roditelji, želimo sve najbolje svojoj djeci. No, svjesni smo da ono najbolje nije uvijek i najlakše. Često smo umorni, pod stresom i u žurbi. Tada imamo potrebu “skratiti” neke postupke i recimo obaviti stvari umjesto djece jer je jednostavnije.

No, stručnjaci naglašavaju, najviše s ebroji ono što radite s djecom, a ne ono što radite umjesto njih.

Djeca uče kroz interakciju

Svojoj djeci primarno smo učitelji i učimo ih puno toga, kako jesti, hodati, govoriti te družiti se i rješavati konflikte.

Jako puno toga uče upravo kroz interakciju s nama i gledanjem nas roditelja u određenim situacijama. Prema mišljenju stručnjaka, dječji socijalni, kognitivni, psihološki i emocionalni razvoj u najvećoj je mjeri vezan uz interakcije koje roditelj ima s njima.

Zbog toga je važno svakodnevno odvojiti vrijeme za komunikaciju, ali i zajedničku igru. Kroz takve odnose djeca s euče vještinama koje će potom razvijati i koristiti u životu.

S druge strane, skačete li i radite sve umjesto svoje djece, ne učite ih da budu samodostatna. Djeca nauče da za sve što im treba pitaju roditelja, iako su već dovoljno odrasla da se i sama time pozabave. Ovakvim ponašanjem ne stječu nikakve vještine, ne razvijaju mogućnost rješavanja problema te to može uvelike kočiti njihov razvoj.

Kvalitetno vrijeme dobro je za dječje zdravlje

Prvođenje vremena s djecom jako je bitno jer ono utječe i na njihovo zdravlje. Istraživanja kazuju, ponajviše na ono mentalno.

Kada svoje slobodno vrijeme kvalitetno posvetite djeci, ona razvijaju zdravu povezanost s vama i odrastaju u sigurnom okruženju gdje su njihove potrebe zadovoljene.

To im pomaže oko samopouzdanja, odrastaju osjećajući se željeno i voljeno. A sve to utječe na smanjenje nivoa stresa, što posljedično smanjuje obolijevanje od anksioznosti i depresije.

No, i djetetovo fizičko zdravlje ima koristi od vremena provedenog s vama. Dokazano je da kvalitetno vrijeme nprovedeno s obitelji pozitivno utječe na djetetov mozak, srce, hormone i imunološki sustav.

Ostali dugoročni pozitivni efekti

Postoje još neki dugoročno vidljivi efekti kvalitetnog provođenja vremena s djetetom:

  • bolji akademski uspjeh
  • snižen rizik od razvoja perfekcionisttičkih očekivanja
  • snižen rizik za razvoj problematičnog ponašanja
  • razvoj boljih roditeljskih vještina jednog dana kada budu imali svoj udjecu

Iako vam se ponekad čini da je najjednostavniji put da sve napravite sami, puno je bolje raditi stvari s djetetom.

To ponekad može biti teško kad ste u vremensko jstisci ili preopterećeni, ali samo se pokušajte sjetiti da je kvaliteta ponekad važnija od kvantitete.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.