Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zašto je igranje vani još korisnije nego što mislite

Svi znamo da igranje vani ima mnoge koristi po dječje zdravlje, kako fizičko tako i psihičko.

Igranje vani uči djecu mnogim korisnim vještinama

No možda ne znate što sve djeca mogu naučiti i spoznati slobodno trčkarajući po parku, i to na najbolji način, da sve shvate sami bez naše pomoći.

  1. Osjete da je kretanje dobro

Djeca vani skaču, penju se, trče i uživaju u tome. Od malih nogu nauče i osjete da je fizička aktivnost dobar osjećaj i da se pritom mogu i zabaviti.

  1. Nauče da mogu raditi fizički zahtjevne stvari

Je li to penjanje po toboganu unatrag ili uspinjanje ljestvama od konopa, djeca kroz igru spoznaju svoju snagu i mogućnosti zbog čega dobiju osjećaj samopouzdanja.

  1. Primjenjuju igru pretvaranja

Pomoću izmišljenog teleskopa promatraju nebo i traže izvanzemaljce ili po kišnom danu na lokvama puštaju gusarske brodove. Sve to spada u igru pretvaranja koja je bitna za dječji razvoj i rast mašte. Djeca vani nerijetko primjene one stvari koje nauče u kući, pa im igra postane još zabavnija.

  1. Razvijaju vještine pregovaranja

Igranje vani pruža djeci brojne mogućnosti pregovaranja i rješavanja problema s djecom koja nisu članovi njihove obitelji. Nastanu mnogi kompromisi i dogovori oko toga tko će se ljuljati na ljuljački, tko će dobiti lopaticu, a tko bacati loptu. Djeca nauče da ne mogu uvijek biti prva i da treba čekati red.

  1. Planiraju

Iako nam se ponekad čini da djeca djeluju isključivo impulzivno, igranje vani daje im priliku da istražuju i na taj način i planiraju idući potez. Prema tom planiranju jedni drugima dodjeljuju zadatke i uloge u igri, a također i planiraju kako se igra treba odvijati.

  1. Shvate koje je pogodno vrijeme za „glupiranje“

Vani je dopušteno vikati, šutati loptu i igrati se pijeskom, što u kući sigurno nije slučaj. Vanjski svijet je prava prilika za ispoljavanje sve energije i svih potisnutih zvukova koji u zatvorenom prostoru nisu dobrodošli. Djeca koja imaju priliku vani se „izludirati“ koliko žele, u kući su mirnije i polako nauče gdje se mogu kako ponašati.

  1. Sklapaju prijateljstva

Na potpuno prirodan način djeca vani uče kako sklapati prijateljstva. Kroz igru djeca pomažu jedna drugima, uče, posuđuju stvari, komuniciraju i dogovaraju se. Vani sami odaberu onu osobu koja im najviše odgovara u igri i komunikacij ii na taj način razviju prijateljstvo.

  1. Uče o urednosti i pospremanju

Neka pravila koja vrijede u kući, primjenjuju s ei vani. Kada odlazite iz pješčanika, sve kantice i lopatice koje nisu vaše i koje ste možda iznijeli negdje u park, treba vratiti. Potom, igračke koje se nose kući, treba očistiti. Ako se dijete igra u vlastitom dvorištu, vraćajući sve stvari na mjesto uči o pospremanju igračaka kao i kući.

  1. Uče se upornosti i ustrajanosti

Djeca ponekad u igri naiđu na izazov koji možda nije jednak matematičkom, ali njima se može činiti vrlo zahtjevan. Ubacivanje loptice u odgovarajuću pregradu, penjanje na vrh penjalice, gađanje konzerve na klupi…koliko god teško bilo,  djeca će biti uporna da ostvare svoj naum i to će ih naučiti da u životu ne odustanu na prvoj prepreci jer im se nešto čini teško. Kada napokon obave zadatak osjetit će kakvo zadovoljstvo donosi savladavanje problema.

Foto: Freepik

2 komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.