Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Zašto je glazba izuzetno važna djeci s teškoćama?

glazba

Glazba će djetetu s teškoćama pomoći na nekoliko različitih nivoa – od poboljšanja komunikacije do koordinacije

Glazba je univerzalni način komunikacije, jezik koji svi razumijemo. Ponekad se uz nju opustimo, a ponekad nas neki taktovi odvedu na sretna mjesta uz sretne uspomene.

Kod djece određenih teškoća igra bitnu ulogu jer poboljšava njihove kognitivne sposobnosti, a nudi im se i kao medij kroz koji se mogu potpuno izraziti.

Ako već niste pokušali provoditi ovakvu vrstu terapije kod svog djeteta, vrijeme je da to promijenite. Nemate a što izgubiti, a možete dobiti puno toga:

Glazba pomaže u artikulaciji i vokalizaciji

Komunikacijske vještine vrlo su važne, kao i artikulirati riječi na način da ih ljudi mogu razumjeti. Mnoga djeca s teškoćama bore se s artikulacijom. Glazba im pomaže da nauče kako izraziti misli i riječi. Ako se pitate zašto djeca vole poslušati istu pjesmu 100 puta i nije im dosta, to vam je odgovor.

Tako po malo nauče razumjeti poruku pjesme i artikulirati njezine riječi.

Proširuje vokabular

Pjesme su idealna prilika za učenje novih riječi i obogaćivanje jezika. I pritom dijete još i nema dojam da uči jer se zabavlja, pleše, maše rukama…

Povećava bilateralnu koordinaciju

Da bi dijete sviralo neki instrument, potrebna je određena koordinacija. Kod nekih instrumenata potrebna je bilateralna koordinacija koja pomaže objema stranama mozga da međusobno bolje komuniciraju dok grade neurološke veze.

Poboljšava socijalnu interakciju

Glazba okuplja ljude i ruši barijere među njima. Izvrstan je način poticanja neverbalne komunikacije te stvara pozornicu za razvoj socijalnih interakcija i vještina!

Podiže samopouzdanje

Kada mogu plesati, pjevati, svirati, djeci počinje rasti samopouzdanje. Tako lakše započinju i komunikaciju s drugim ljudima.

Glazba umanjuje stres

Poznati su umirujući učinci glazbe na djetetov mozak. Navodno smanjuje nivo stresa i djeca (ali i odrasli) se uz nju lakše, brže i više opuste.

Glazba poboljšava san

Prema istraživanjima, odgovarajuća glazba također blagotvorno utječe na san. Ako imate dijete koje teško zaspi, pustite mu bijelu buku ili neku umirujuću muziku. Uvijek dajte prednost takvoj metodi nad tabletama za smirenje i slino.

foto: Freepik


	

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.