Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Zašto francuska djeca jedu normalnu hranu, spavaju po noći i lijepo se ponašaju?

2139111855_dde74fc779_b

Odgajajući  dijete u Parizu, književnica Pamela Druckermann’s otkrila je da se mali Francuzi kulturnije ponašaju od ostalih klinaca


Jeste li čuli za knjigu Pamele Druckermann’s, orginalnog naziva: Bringing up Bebe: One American Women Discovers The Wisdom Of French Parenting? Odnosno, da prevedemo: Jedna Amerikanka otkrila je mudrost francuskog podizanja djeteta.

Odgajajući svoje dijete u Parizu, Pamela je otkrila da mali Francuzi itekako znaju pravila lijepog ponašanja i da se općenito kulturnije ponašaju od ostalih klinaca svoje dobi.

Prema njezinim spoznajama, francuska djeca su pristojnija, samostalnija, pa čak i jedu što njihove mame zahtijevaju od njih, a tanjur ne mora biti posebno lijepo ukrašen i kruh ne mora imati oblik dinosaura.

Usto, autorica teksta tvrdi da francuski roditelji uza sve imaju i privatni život, a navodno se stignu i naspavati i voditi ljubav. Kako je to moguće? Evo bilježaka Pamele Druckermann:

1.Kako francuski roditelji razgovaraju s dojenčadi:

Francuzi vjeruju da bebe nisu besmislene mrljice već racionalna bića koja trebaju i mogu naučiti iskomunicirati ono što misle i osjećaju.

Što možete napraviti s ovim?

-Promatrajte svoje dijete pomno duži vremenski period da biste se “uštimali” u ono što ono doživljava i naučili kako slijediti “naputke”. Francuzi vjeruju kako kroz ovaj proces možete razviti osjetljivost, što je najvažnije za kvalitetnu brigu o djetetu.

-Stvorite dobre manire ljubaznim i strpljivim ponašanjem prema svom djetetu. Nemojte mu “govoriti s visok” i obraćati mu pjevajući i gugućući. Govorite djetetu stvari poput “molim” i “hvala” i nemojte se zbog toga osjećati glupo jer vas dijete ne razumije, a pogotovo ne razumije važnost pristojnih izraza.

P1230996

2.Zašto francuska djeca spavaju cijelu noć?

Na kraju ciklusa spavanja djeca se mogu probuditi plačući, što je način  na koji oni u stvari nauče spojiti različite cikluse, na primjer spavanje i buđenje. No, djeca također može biti vrlo aktivno i bacati se po cijelom krevetiću, ali na način da prespava noć. No, francuzi cijelom to mprocesu spavanja ne pridaju neku posebnu važnost. 

Što možete napraviti s ovim?

-Kada dijete počne plakati po noći, roditelji Francuzi iskoriste pauzu od 5 minuta u kojoj daju djetetu priliku da se samo smiri i prestane plakati. Ponekad djeca iskoriste tu priliku, smire se i zaspu bez ičije pomoći.

-Dnevne spavance francuska djeca obave uz podignute roletne i u potpuno svijetloj sobi, kako bi shvatili razliku između dnevnog i noćnog spavanja kada će stvarno odspavati.

-Ispričajte djetetu o svačijoj potrebi da spava po noći i recite mu kako ste uvjereni u njegovu mogućnost da prespava noć. S vremenom će vam dokazati da ste u pravu.

3.Kako francuski roditelji postignu da im djeca jedu?

Kod Francuza nema dječje hrane i svoje potomke više manje hrane istom hranom koju i sami jedu. Također, francuskoj djeci povrće nije najveći životni neprijatelj .

Djeca im jedu tri puta dnevno, bez grickalica, bez nezdrave hrane, čipsa, a ni sok nije nešto što je na redovnom djetetovom meniju. Kao rezultat svega, djeca im ne cendraju za čokoladama ili keksima.

Što možete napraviti s ovim?

-čim dijete postane spremno za krutu hranu, neka ona sadrži povrće, a nikako neku vrstu rižinih ili bilo kojih drugih pahuljica. Francuzi vjeruj uda se od samih početaka treba sofisticirano jesti.

-probajte dječju prehraniu uskladiti s vlastitom, bez hranjenja na zahtjev, iako to može biti malo prevelik zalogaj, pogotovo k ose roditelji “hrane na zahtjev”

-ukinite djetetu sve dodatne grickalice osim poslijepodnevne užine – to će ih naučiti samokontroli i strpljenju te će ujedno biti gladniji za večeru

-prvo poslužite povrće, u trenutku kada je dijete najgladnije, a potom sve ostalo

-uvedite pravilo da djeca ne moraju jesti ništa što im se ne sviđa, ali imaju dužnost probati sve što je ponuđeno na stolu. Obratite pažnju na ono što dijete ne voli, kako biste mu to uskoro opet ponudili ,samo priprmljeno na drugačiji način.

-izdignite se iznad “sviđa mi se/ne sviđa mi se” i razgovarajte s djetetom o raznim teksturama, okusima i sastojcima. Neka djeca nauče malo više o hrani i što im se to u njoj sviđa i zbog čega im je neki okus odbojan.

-nemojte mučiti djecu, Francuzi ne vole duge razvučene obroke. Nakon 20 minuta otjerajte djecu od stola.

4.Zašto se francuska djeca tako lijepo i pristojno ponašaju?

Francuzi uče djecu kako se suočiti s bijesom i frustracijama. Oni izrazito cijene vrlinu strpljivosti i njeguju osjećaj mira te poučavaju djecu da čine to isto i da nauče da se to od njih očekuje.

Što možete napraviti s ovim?

-kada vas dijete pozove, nemojte sve odmah ostaviti i odjuriti u pomoć. Mirno objasnite da trebate dovršiti to što radite, prije nego što mu se u potpunosti posvetite

-ne dajte djeci da vas prekidaju, ali nemojte ni vi prekidati njih

-očekujte od njih visoku razinu samokontrole, naučite ih kako da dođu do svoje omiljene igračke bez da unište cijelu igraonicu i prenesite im da vjerujete u njih i njihovu sposobnost da stvari obave kako treba, svaki put!

-ne dozvolite im da misle da su centar svijeta

Dva razloga zašto Francuzi nisu “kraljevi roditeljstva”

Francuske majke pridonose 89 posto više svim kućanskim poslovima i obvezama od francuskih očeva. Amerikanci su za razliku od njih pod stresom i izluđeni, ali žene se samo 25 posto više posvećuju djeci i kući nego muškarci.

Dojenje nije moralni imperativ, jer jednako sretne i zdrave bebe mogu odrasti i na dohrani. No, mnogi pedijatri ističu vrijednost dojenja i preporučuju da ga majke provode najmanje 6 mjeseci. Francuska je pak na vrlo niskoj grani što se tiče dojenja i žene Francuskinje su na dnu liste po duljini dojenja svoje djece u na zapadu.

 

Izvor slika: pawpaw67Eduardo Merille

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.