Istaknute teme Odgoj

Zašto djeci nije dobro govoriti “isti si kao tata”!

kao tata

Biti isti kao tata trebalo bi biti kompliment – no često “doleti” u obliku uvrede

Koliko vam je puta došlo na vrh jezika (ili prešlo!!) da svome sinu ili kćeri u određenim trenutcima viknete: “isti(a) si kao tata!”

Budimo iskreni, takvu ćemo izjavu rijetko upotrijebiti kada dijete želimo pohvaliti za nešto, a puno češće, kada nas dijete iznervira i nekim negativnim ponašanjem podsjeti na partnera.

Ponekad možda ostanete i začuđeni koliko ponašanja vaše dijete upije od njega. To je sasvim normalno, jer na kraju krajeva, to je sasvim razumljivo. Tata ima velik utjecaj na dječji život i odgoj i neke se stvari jednostavno “pokupe u hodu”.

Ne brinite, ima dijete i dosta toga vašega. No, stvar je u tome da stručnjaci napominju kako ove usporedbe ne bi trebalo vršiti prečesto, pogotovo u tom negativnom kontekstu il ikada dođe do svađe između partnera. Zategnuti odnos i uspoređivanje djeteta s partnerom s kojim ste se upravo posvađali nije niti malo produktivno.

Zašto? Evo odgovora:

Usporedba u stvari često znači uvredu roditelju i djetetu

Možda ćete ne razmišljajući previše dobaciti to u prolazu, no u stvari, kao što smo već spomenuli, ta će usporedba često imati negativnu konotaciju. “Nisi pospremio sobu, ništa ne radiš kao ni tvoj tata”. “Slušaš muziku, a nisi napisala zadaću, odgovorna si kao i tata ti…”

Ovime ste u stvari uvrijedili i dijete, a pred njim i svog partnera što nije muzika za dječje uši i njegov zdrav emocionalni razvoj.

Čak ko ste vi i vaš partner razdvojeni, stalno slušanje da je “baš kao tata” ako je uvijek nešto negativno u pitanju, kod svakog će djeteta stvoriti gorak okus te osjećaj nesigurnosti i stresa.

Utječe na djetetove osjećaje prema ocu

Stalno slušanje kako je nešto loše “povuklo” na tatu kod djeteta može utjecati na razvijanje podijeljenih osjećaja prema njemu. Zašto mama to stalno govori za tatu, zašto se tata tako ponaša, zašto sam to naslijedio/naslijedila od njega?

Kada dijete na kraju dobije usporedbu s ocem u obliku komplimenta, osjećat će se zbunjeno. Također, jednog će ga dana uobičajene izjave poput “sličiš tati” ili “smiješ se baš kao tvoj tata”, zbunjivati i navoditi da se zapita pokušava li ga netko uvrijediti ili mu dati kompliment i što to u stvari znači.

Dijete će pomisliti da ga ne volite

Ponekad niste svjesni koliko uobičajene riječi mogu nanijeti štete dok to ne čujete od stvarnih ljudi koji su to čuli. Tako je jedna osoba na Redditu podijelila svoje iskustvo, navodeći kako je odrastala u braku gdje su se roditelji svađali kao i svaki drugi.

No, kako je odrastala tako je slušala primjedbe upućene ocu i primjedbe upućene na svoj račun koje su bile identične. Promatrajući taj odnos, došla je do zaključka kako njezina majka u stvari ne voli njezina oca A budući da njoj često govori kako je baš poput “njega”, kako je moguće da ju voli kad ju toliko podsjeća na osobu s kojom nije sretna?

Tako nešto može ostaviti trajan utjecaj na dijete s kojim će odrasti i ponijeti ga sa sobom u život.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.