Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zašto bi roditelji trebali češće pjevati svome djetetu?

Pjevanje, pokazuju istraživanja, znatno više umiruje bebe i malu djecu od pričanja. Pričanje vašim normalnim glasom smirit će bebu otprilike četiri minute, kažu  stručnjaci, nakon čega kreće tužno lice, spuštanje obrva, pućenje usta i plač.

Pjevati svome djetetu znači kupiti si i do 9 minuta tišine

Tepate li djetetu i govorite mu „bebi glasom“, kupit ćete si nekoliko sekundi vremena više bez cendranja. No pjevanje, pa čak i puštanje pjesmica, može vam kupiti i do 9 minuta mira u situacijama kada bebe neutješno plaču. Do ovog zanimljivog zaključka došli su znanstvenici sa Sveučilišta Montreal, koji su čak otkrili da je bebi apsolutno svejedno na kojem je jeziku pjesma, može biti čak i na turskom, samo dok se pjeva.

Iako je istraživanje provedeno na malom broju beba, njih samo 30, znanstvenici kažu da su ispitivanja stalno pokazivala iste rezultate, odnosno uplakane bebe umirivalo je na dulje vrijeme isključivo pjevušenje.

Naime, mame i roditelji u zapadnim zemljama općenito, više vremena provode razgovarajući sa svojim bebama umjesto da češće pjevaju, a ovaj savjet može biti posebno koristan za majke koje se suočavaju s emotivnim ili socijalno-financijskim stresom. Na koji način?

Kada djeca zaplaču, prvi roditeljski poriv je skočiti i utješiti ih pričanjem ili nošenjem. No, majke pod stresom i pritiskom zbog raznih drugih problema iz okoline, ponekad uslijed konstantnog dječjeg urlanja znaju postati frustrirane i napete što u nekim slučajevima zna dovesti do zanemarivanja ili nepoželjnog odnosa prema djeci u vidu fizičkog kažnjavanja.

Zato, ako vam se ponekad čini da nema izlaza iz začaranog kruga plakanja, pjevajte koliko god možete!

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.