Novosti i događanja

Započela modernizacija Prirodnoslovnog muzeja – posjetitelji će moći uživo pratiti rad u laboratoriju

Započela je obnova Hrvatskog prirodnoslovnog muzeja u Zagrebu nakon koje bi jedan od najpopularnijih muzeja trebao postati još zanimljivijim, privlačnijim i edukativnijim. Projekt vrijedan više od 118 milijuna kuna će po svom završetku krajem 2023. godine omogućiti potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa te nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja. 

Moderni muzej građanima če vrata otvoriti 2023 godine

Radove su otvorili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović. Ovaj, trenutačno najveći projekt u kulturi u Gradu Zagrebu te jedan od kapitalnih u Republici Hrvatskoj, završit će krajem 2023. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo.

Cjelovita obnova uključuje građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, a poboljšat će se i toplinska izolacija, uz primjenu energetski učinkovitijih sustava. Osigurat će se i nesmetani pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i brojne nove aktivnosti postići će se natkrivanjem atrija Palače Amadeo, čime će se bitno unaprijediti kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba u rekonstruiranoj Palači Amadeo.

Otvorit će se i novi pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog  sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu“. 

Sljedeća aktivnost projekta odnosi se na uspostavljanje novog stalnog postava, multimedijalne i multifunkcionalne dvorane, suvenirnice i muzejskog ugostiteljskog objekta. U novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalnim interaktivnim prezentacijama vezanim uz određenu tematsku cjelinu.

Svaki će posjetitelj moći izabrati interpretacijsku razinu kroz koju želi razgledavati određene teme u postavu, a novoopremljena multimedijalna dvorana omogućit će interaktivnu prezentaciju postojećih i novih multimedijalnih sadržaja na temu bogate hrvatske prirodoslovne baštine. 

Novina ovog projekta koja predstavlja značajan iskorak u prezentaciji kulturne baštine i obogaćivanju turističke ponude Grada Zagreba je opremanje oglednog laboratorija koji će njegovim korisnicima omogućiti upoznavanje s osnovnim metodama rada u biološkoj i geološkoj znanosti, koje do sada nisu javno prikazane. U oglednom laboratoriju korisnici će po prvi put moći uživo pratiti tijek analiza u interpretaciji muzejske baštine.

Naposljetku, korisnici će u okviru interaktivnog laboratorija uz mogućnost rada „in situ“ sami moći stvarati nove vrijednosti za prirodoslovlje. Dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima. Edukacijske radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.  

Cjelovita obnova gornjogradske Palače Amadeo i novi atraktivni sadržaji u funkciji su razvoja održivog muzej“ je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri projekta su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 118.774.358,99 kuna, od čega Europska unija sufinancira 57.251.417,40 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Zagreb je za projekt izdvojio 61.522.941,59 kuna. 

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.