Učenje i rekreacija Za roditelje

Zagrijavanje za Interliber, prijedlog idealnih knjiga za nostalgičnu jesen

Nakon što djeca odu u krevet, priuštite si odmor uz neku od idealnih knjiga za nostalgičnu jesen


Idealno je vrijeme za topli dom, dekicu i odličnu knjigu. Nesporno je ljeto godišnje doba koje se najviše povezuje sa čitanjem. Onda se opuštamo i relaksiramo s nešto lakšim štivo. Čim jesen dođe, privlači nas drama i misterija. Ima nešto posebno nostalgično u opadanju listova i pripremi za hladnoću i zimsku tišinu. Vrijeme da se uz uživanje u čajevima ili vinu, udobno se namjestimo i upustimo u jesenski ambijent i da kišne dane dopunimo sa pravim knjigama.

O čemu je riječ? Neki su naslovi već zasjali u izlozima, a neke nestrpljivo očekujemo! Što nas očekuje ove jeseni? Donosimo vam stoga prijedlog idealnih knjiga za nostalgičnu jesen kao zagrijavanje za Interliber koji će se održavati od 7. do 12. studenoga.

1. Učitelj – KATERINA DIAMOND

Nova kraljica kriminalističkog žanra napisala je roman koji će čitatelja zbuniti u očekivanjima.

Tijelo ravnatelja poznate škole pronađeno je obješeno u glavnoj dvorani u školi.  Nekoliko sati prije kobnog zločina preminuli je primio paket, a iz svega je mogao razumjeti samo jedno: Bliži mu se kraj. Zbog sve češćih zločina u tom mjestu, na detektivima Imogenu Grayu i Adrianu Milesu je da riješe slučaj i ponovo vrate sigurnost u svoj grad. Shvaćaju da su uvučeni u mrežu korupcije, laži i ucjena, a svakim korakom dalje otkrivaju da ova zajednica krije čudne tajne.

Pametan i jezovit roman koji otkriva trulež u malom gradiću.

2. Salon za plakanje – PAVAO PAVLIČIĆ

Još jedna književna poslastica našeg omiljenog domaćeg autora kriminalističkih romana. Kao uvijek, nema sumnje da je u pitanju roman u koji ćemo se zaljubiti već na prvim stranicama.

3. Žena u kabini 10 – RUTH WARE

Hit triler u kojem novinarka Lo Blalock na luksuznom kruzeru svjedoči kako je netko ženu iz kabine bacio u more. Međutim, ne postoji zapis putnika koji je putovao u kabini pored Lo, iako je ona vidjela ženu i čak je posudila šminku od nje prve večeri na brodu.

Lo nastavlja istraživati slučaj, ne prihvaćajući mogućnost da je sve umislila, a u tome joj pomaže njezin dečko. Struktura samog romana je vrlo poznata: žena inzistira da se ubojstvo dogodilo, svi drugi kažu da je luda. No, Lo je jaka i odlučna suvremena junakinja koja odbija sumnjati u dokaze vlastitih instinkata. Iznimno napeto, tajanstveno i uzbudljivo štivo kojim je Ruth Ware još jednom dokazala da je jedna od uspješnijih autorica psiholoških trilera. Reese Witherspoon je oduševljena ovim romanom, a sada je vrijeme da vidimo koliko će se nama svidjeti.

4. Vidim te – CLAIRE MACHINTOSH

Jedna od najstrašnijih stvari je upravo osjećaj da Vas netko prati. Isto radiš svaki dan. Znaš točno gdje ideš. Nisi sam.

Kad Zoe Walker vidi svoju fotografiju u rubrici oglasa londonskih novina, odluči saznati zašto je tamo. Nema objašnjenja: samo e-mail adresa, zrnata slika i telefonski broj. Odnosi to svojoj obitelji, a oni svi tvrde da je to netko tko samo izgleda kao Zoe. Sljedeći dan u oglasu je slika druge žene, a dan nakon još jedna.

Je li to pogreška? Slučajnost? Ili netko prati svaki potez…

Vidim te je psihološki triler koji je proglašen jednim od najuzbudljivijih i najuspješnijih britanskih romana u 2015. godini.

5. Sestra – LOUISE JENSEN

Novi roman autorice Louise Jensen ujedno je i njezino prvo književno ostvarenje koje je uskoro nakon objavljivanja ostvarilo golemi uspjeh. Louise Jensen proglašena je najboljim novim autorom prema Goodreadsu u 2016. (Goodreads Choice Awards – Best Debut Goodreads Author 2016). Mnogi kritičari roman su usporedili s prijašnjim velikim hitovima Djevojka u vlaku autorice Paule Hawkins i  Pustila sam te Clare Mackintosh, a od čitatelja zaslužila je brojne pohvale i dobre ocjene.

Mlada djevojka Grace mnogo je patila nakon smrti svoje prijateljice iz djetinjstva, Charlie. Netom prije smrti, Charlie je izgovorila iznimno čudnu izjavu. I iznenada preminula. Grace, ranjena još u djetinjstvu, održava se tabletama za spavanje kako bi mogla usnuti ne razmišljajući o tome što su značile zadnje riječi njezine prijateljice.

U potrazi za odgovorima, otvori staru Charlieinu kutiju s uspomenama u kojoj se nalazilo i pismo. Osjećajući da se u njegovom sadržaju možda krije tajna, Grace ga pročita i to je navodi na sljedeće korake. U želji da upozna njezina oca, pronaći će Annu, djevojka koja tvrdi da je Charlieina sestra. Grace napokon ima osjećaj kao da je našla novu obitelj, a Anna se uskoro udomaći u kući koju Grace dijeli sa svojim dečkom Danom. Potom nestaju stvari, Dan se ponaša čudno, a Grace je uvjerena da ju netko prati. Ili se sve to događa u njezinoj glavi? Ima li to veze s pridošlicom u njezinom domu?

6. Tajni život Anne Blanc – JENNIFER KINCHELOE

Los Angeles 1907. Nedruštvena Anna Blanc po pronicljivosti, sposobnosti i načinu zaključivanja, zasigurno bi se mogla usporediti sa Sherlockom Holmesom, no u ovom vremenu – žene ne bi smjele loviti kriminalce. Odlučna da se oslobodi krutih društvenih okova onog vremena, uzima pseudonim i preuzima posao kao policajka u policijskom odjelu u Los Angelesu. Uskoro otkriva tajnu pozadinu ubojstava u bordelu, koje policajci lukavo prikrivaju.

Annina želja da razriješi zločine postaje jača od svega do čega joj je stalo: ako je policija razotkrije – dobit će otkaz, ako je njezin otac otkrije – odreći će se svoje vlastiti kćeri, a ako je otkrije njezin zaručnik – vjenčanje zasigurno otpada.

7.  Tajni dnevnik Hendrika Groena – NEPOZNATI AUTOR

Tajni dnevnik Hendrika Groena – veliki bestseler nizozemskog autora čiji je identitet nepoznat, knjiga je koju moraju pročitati svi koji žele proživjeti starost. Riječ je o smiješnom, šarmantnom i pronicljivom djelu koje prikazuje kako se ponašati u suvremenom svijetu onda kada se tijelo polako umara.

Hendrik Goen je možda ušao u stariju dob, ali je daleko od smrti. Istina, njegove dnevne šetnje su sve kraće jer su mu noge umornije i mora u posjetu liječniku češće nego prije. Preciznije rečeno: on je stariji. No, u njegovom životu zasigurno ima nešto više od čaja i ljekovitih biljaka.

Hendrik nam piše o svom životu, otkrivajući sve svoje uspone i padove, prisjećajući se svih nedaća i lijepih trenutaka koji su ga snašli dok istovremeno obuzdava ono što je ostalo od njegove kose. Neumorni Hendrik Groen je svakako neobičan nizozemski junak – postao je kulturni fenomen u svojoj domovini Nizozemskoj, a sada on i njegov slavni anonimni kreator osvajaju svijet. Veliki nizozemski bestseller, Tajni dnevnik Hendrika Groena neće samo oduševiti starije čitatelje, nego i mlađu populaciju opisujući ljudski duh koji ostaje zauvijek mlad.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.