Novosti i događanja

Zagrebačko kazalište lutaka prilagodilo San ivanjske noći Williama Shakespearea i najmlađim klincima

Zagrebačko kazalište lutaka s veseljem najavljuje novu premijeru: San ivanjske noći Williama Shakespearea. Riječ je o prvoj u nizu predstava kojima je cilj približiti mladoj publici svjetske klasike. Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 25.6.2022. u 11 i 18 sati te u nedjelju 26.6.2022. u 11 sati.

Rano upoznavanje s klasicima dramske literatur od malih nogu odgaja pravu kazališnu publiku

Približavanje Shakespearea najmlađem uzrastu stari je trend, jer rano upoznavanje s klasicima dramske literature, s naglaskom na vedrije naslove, od malih nogu odgaja pravu kazališnu publiku koja će se s takvim iskustvom kasnije vrlo lako prilagoditi repertoarima kazališta za stariji uzrast. Osim toga, neke vječne Shakespeareove dileme mogu se propitivati u svakoj dobi, a da pritom svojom prilagodbom uzrastu ne gube fokus.

U ovoj razigranoj komediji, skupina zanatskih majstora odlazi noću iz grada vježbati predstavu, a četvero mladih zaljubljenika luta, gubi se i sastaje, zaljubljuje i odljubljuje u šumi u kojoj istodobno traje žestok sukob vilinskog kralja i kraljice čiji sluga, vragolasti Puck, stvara dodatni metež čarobnim ljubavnim napitkom. San ivanjske noći komedija je zamršene priče, ali pojednostavljena i prilagođena mlađem uzrastu postala je lako razumljiva i uzbudljiva pripovijest o ljubavi, čaroliji, ljudskoj gluposti i taštini.

-Radnja cijele te zbrke odvija se tijekom jedne ljetne noći, one Ivanjske, koja pada upravo na ljetni solsticij 21. lipnja, kada je dan najduži, a noć najkraća u godini. Zemlju tada, po starim predajama, posjećuju vile i vilenjaci. Ova je predstava  prilagođena  najmlađoj kazališnoj publici te joj je cilj približiti Shakespearea djeci, koja se nažalost sve više udaljavaju od najvažnijih djela dramske književnosti. Ona im kroz humor, neposrednost i jednostavnost omogućava da se upoznaju s temama ljubavi, prijateljstva i pravde – istaknula je Željka Udovičić-Pleština, koja je Shakespeareov tekst prevela i prilagodila mlađem uzrastu gledatelja.

Predstavu je režirao Leo Katunarić, a prilagodbu originalnog teksta potpisuju Željka Udovičić Pleština i Leo Katunarić. Autorica lutaka i kostima je Ana Sekulić, a scenografkinja Dinka Jeričević. Skladatelj je Mario Mirković, video i 3D oblikovanje potpisuje Leo Katunarić,  koreografkinja jeIlonaCvitićKanceljak,a svjetlo je oblikovao Vilim Sever.

U predstavi glume Borna Galinović, Ivan Bošnjak, Marta Bolfan-Ugljen, Ana-Marija Percaić, Adam Skendžić, Anđelko Petric, Andrea Baković, Ana Herceg, Katarina Perica Kirin, Jadran Grubišić, Mario Mirković, Sanja Vejnović i Janko Popović Volarić.

Foto: Ines Novković

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.