Novosti i događanja

Začarana šuma – digitalna slikovnica s raznim slavenskim mitološkim pričama

Začarana šuma slikovnica je u kojoj su objedinjene najbolje priče iz slavenske mitologije iz koje su potekle razne priče i bajke koje su nam pričale naše bake i djedovi, a koju su uredili Iva Lulić i Zdenko Bašića. Riječ je o digitalnom izdanju koje uz tekst prate i živopisne fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Cilj projekta je očuvanje navedenog dijela kulture i povijesti, a digitalna slikovnica može se pogledati ovdje.

Začarana šuma otkriva način na koji su naši preci doživljavali i tumačili svijet, te kako su objašnjavali pojave  koje su im bile neobjašnjive

Fotografije ilustriraju priču o starohrvatskim slavenskim bogovima koja se oslanja na znanstvene spoznaje poznatih hrvatskih etnologa, posebice Vitomira Belaja i njegove knjige  Hod kroz godinu

Digitalna slikovnica tako prezentira mitološki svijet starih Slavena, a time otkriva način na koji su naši preci doživljavali i tumačili svijet, te kako su objašnjavali pojave  koje su im bile neobjašnjive. Ovo je zapravo priča o prirodi i izmjeni godišnjih doba, o božanstvima koji su zapravo personifikacija prirode koja nas okružuje.

Začarana šuma ujedinjuje najbolje od dvaju talentiranih umjetnika koji se već godinama bave temom mitologije. Jedinstveni koncept režirane fotografije Ive Lulić i karakterističan vizual likova, dizajn kostima i rekvizita za scenografiju Zdenka Bašića odlično se nadopunjuju i zajedno čine potpuno novu, čarobnu priču.    

Fotografije su snimljene ove godine diljem Parka prirode Žumberka, ali i na drugim lokacijama kao što su Stari grad Okić, Donja Zdenčina, Park prirode Medvednica, Podravina te otok Krk.
U projektu je sudjelovalo dvadesetak ljudi kao asistenti, modeli ili stručni suradnici, a projekt je realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Iva Lulić već desetak godina povezuje stručna znanja iz područja etnologije i umjetničko izražavanje kroz režiranu fotografiju i bilježi stara narodna vjerovanja i legende karakteristične za pojedine krajeve Hrvatske. Javnosti se predstavila s nekoliko samostalnih autorskih projekata (Vile i vilenjaci Artusi; Krk- otok vila, Nekoć u Vrbovcu; Podravina između mitova i legendi…) 

Zdenko Bašić je cijenjeni višestruko nagrađivani multimedijalni umjetnik poznat hrvatskoj javnosti po svojim knjigama, izložbama, festivalima, spotovima i dokumentarnim filmovima vezanima uz temu mitologije (Mjesečeve sjene, Sjeverozapadni vjetar, Perunfest…).

Foto: Začarana šuma

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.