Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zabrinjavajuće: 1 od 4 djeteta postaje opsjednuto svojim mobitelom

Sve je više djece “opsjednuto” mobitelima te zbog surfanja zaborave na dnevne obaveze

Prema istraživanjima, jedno od četvero mlađe djece razvije nezdravu povezanost sa svojim mobitelom. Ako vam to ne zvuči zabrinjavajuće samo po sebi, treba nadodati da stručnjaci upozoravaju kako to može dovesti i do pojave nekih mentalnih bolesti.

Istraživanje je obuhvatilo 42 000 ispitanika iz cijeloga svijeta, mahom mlađu djecu te tinejdžere do 20 godina.

Stručnjaci su smatrali da je možda bitan faktor u tome vrijeme koje djeca provode na mobitelima, no iako je i to sporno, nisu se uspjeli složiti da je upravo ono odlučujući faktor u razvijanju “opsjednutosti”.

Studijom se došlo do zaključka da je najmanje 23 posto mladih u nezdravom odnosu sa svojim mobitelom i to na način da taj odnos utječe na svakodnevni život. Primijećeno je da su djeca “ovisnici” uznemirena kada im mobitel nije u blizini ili ikada ne mogu do njega, Neki su čak zanemarivali svoje odgovornosti i druge aktivnosti jer su se “zanijeli” na mobitelu i zaboravili na vrijeme.

Možda niste iznenađeni ovim podatkom, ali stručnjaci zasigurno jesu, a to je da su se najvećim ovisnicama pokazale djevojke u kasnim tinejdžerskim godinama te su ispale “najgore” u provedeno meksperimentu.

Zabrinjavajuće simptome ovisnosti pokazivala su ponajviše redom i djeca iz bogatih obitelji, zanemarena djeca, djeca niskog samopoštovanja i ona koja se osjećaju usamljeno.

Kod njih su nadalje uočeni i ovi simptomi: loš san, nedostatak koncentracije u školi, sklonost depresiji i drugim ovisnostima. Kada su ovisnosti u pitanju, kod starijih tinejdžera to se uglavnom odnosilo na pušenje i alkohol.

No, stručnjaci još nisu složni po pitanju može l ise vrijeme provedeno na telefonu okarakterizirati kao ovisnost. Mnogi roditelji ga pak tako nazivaju.

Bez obzira, i znanstvenici i liječnici pozivaju roditelje da provedu vrijeme razgovarajući sa svojom djecom o potencijalnoj opasnosti i ovisnosti koja može nastati. Iako oni ne smatraju uvijek tako, roditelji imaju više moći nego što misle, kada je u pitanju kontrola i regulacija vremena pred ekranom njihovoj djeci.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.