Novosti i događanja

Za fašnik će oživjeti i Ban Jelačić, Bela IV, Stjepan Radić i drugi slavni likovi

Muzej grada Zagreba kao i proteklih dvadeset i jednu godinu priređuje 22. i 23. veljače od 11 do 14 sati edukativni program Žive slike – djelatnici, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.

Žive slike naziv je edukativnog projekta Muzeja grada Zagreba povodom fašnika

Uz već poznate likove (kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy…) ove godine u Muzeju možete susresti i niz novih: Tatara u potjeri za kraljom Belom IV., Barbaru Kovačić, mlinaricu na Kaptolu, učenice Glazbene škole i njihovu učiteljicu, Stjepana Radića kao studenta na Zagrebačkom sveučilištu, Karolu Milobar, prvu zagrebačku ginekologinju, zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzela i brojne druge likove. Popis povijesnih likova s fotografijama i opisom pogledajte ovdje.

Ovogodišnja tema Živih slika je obrazovanje. U suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i njegovim djelatnicama predstaviti će se hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica. Tako će zagrebačka opatica Judita Petronila Zrinska pričati o školi za djevojčice koja je bila u sklopu samostana, Marija Jambrišak podučit će vas školskoj disciplini, a Natalija Wickerhauser kako učiti strane jezike.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice glazbe iz Glazbenog učilišta Elly Bašić će vas podučiti i kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak 25. veljače u organizaciji Pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a nekolicina djelatnika Muzeja i suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti Klaićeva te djecu oboljelu od cerebralne paralize u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.

Godine 2017. programu je dodijeljena nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program.

Tijekom trajanja Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku. Profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj posjetiteljima će oslikavati lica.

Žive slike dani su otvorenih vrata za posjetitelje Muzeja, ulaz je slobodan, a nalazi se na adresi Opatička 20.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.