Istaknute teme Moda i oprema

Vrtići koji plijene pažnju svojom maštovitom arhitekturom

vrtići

Vrtići ne moraju biti samo “obične” zgrade bez mašte


Je li dizajn bitan kada je zgrada poput vrtićke u pitanju? Koliko se tome uopće pridaje pažnja? Izgleda da puno u nekim dijelovima svijeta koji su nas zadivili vrtićkom arhitekturom.

Vrtić “Mačka”, Karlsruhe, Njemačka

vrtići

Ovaj vrtić u Karsruheu svojim razigranim dizajnom sadrži i dozu humora. Koje dijete ne bi željelo ići u vrtić koji izgleda poput mačke? Prozori vrtića su mačje oči, a vrata otvorena usta.

Vrtić Loop u Tianjinu, Kina

Ovaj vrtić priziva prizore mjehurića zbog mnogobrojnih prozora na svojoj vanjštini koji su mekog i zaobljenog oblika. Unutar vrtića nalazi se velika drvena platforma za igranje, kao i šareni atrij.

Žirafa vrtić u Parizu, Francuska

vrtići diljem svijeta

Ovaj vrtić mogao bi se čak nazvati klasičnim da posred njega nije zaglavljena divovska žuta žirafa.

Škola za majčinstvo Pajol u Parizu, Francuska

vrtići diljem svijeta

Arhitekti su si dali posla obnovivši na čaroban način duginim bojama staru zgradu iz 1940. Na stari izgled vrtića ukazuje jedino vintage cigla na pročelju. Unutrašnjost je također puna ludih uzoraka i raznobojnog namještaja.

Farmerski vrtić u Biên Hòa, Dong Nai, Vijetnam

Ovaj vrtić u obliku tri isprepletena prstena kao krov ima zeleno travnato igralište. Vrtić je namijenjen 500 djece radnika koji su zaposleni u obližnjoj tvornici obuće. Radnici na krovu mogu učiti kako saditi povrće i o održivoj agrikulturi. Sve to dok djeca drijemaju. Zgodno, zar ne?

Vrtić – brod u Stuttgartu, Njemačka

To je u stvari običan dječji vrtić u kojem djeca svako jutro mogu svratiti na palubu poput sićušnih gusara.

Kensintonški međunarodni vrtić u Bangkoku, Tajland

Izgrađen je s namjerom da probudi i potakne dječju maštu, što ovom vrtiću sigurno “polazi za rukom”. Zgrade su djelomično napravljene od zaobljenih zidova kako se djeca ne bi osjećala zatvorena u kutiji, a u središnjem atriju nalazi se i cestovni poligon te minijaturno igralište.

Råå vrtić u Helsingborgu, Švedska

Inspiriran pješčanim dvorcem u ribarskom selu ovaj vrtić izgleda kao da se izdiže ravno sa same obale. Ofromni krovni i fasadni prostori propuštaju veliku količinu svjetlosti tijekom cijele godine i pružaju prekrasne poglede na more.

Ručno izgrađen vrtić u Rudrapuru, Bangladeš

Ova je škola dio projekta arhitekture koji pomaže lokalnom stanovništvu maksimizirati dostupne resurse i vještine gradnje. Učenici uče iste vještine kao i ljudi koji grade svoju školu, a ciklus se nastavlja. Djeca uživaju u privatnim špiljama, prostranim pogledima i jednim od najnaprednijih hidroizolacijskih sustava u gusto naseljenom ruralnom području.

foto: businessinsider

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.