Odgoj

Vršnjaci sve više utječu na odgoj djece od samih roditelja

Djeca koja su usmjerena prema vršnjacima ne slušaju smjernice roditelja koji gube autoritet

Roditelji djeci u želji da ih na vrijeme socijaliziraju užurbano traže prijatelje za druženje. Ako u tomu pretjeraju, znanstvenici napominju da može doći do prevelike socijalizacije što ima svoje negativne strane. Smatraju da roditelji često to čine jer vjeruju da djeca bolje uče društvene vještine družeći se s vršnjacima, no napominju da je već i sama pomisao da će druga, nezrela djeca pomoći drugom djetetu da se ponaša zrelije sama po sebi apsurdna.

Tako inzistiranje na druženju s vršnjacima pokazuje i manjak volje odraslih da se igraju i druže s djecom jer je upravo njihova uloga ključna za dobar odgoj i podizanje djece. Alarmantno je, napominju znanstvenici, da odrasli ne razumiju da su upravo oni ti koji bi trebali služiti djeci kao podrška u razvojnim potrebama, a ne da im to budu vršnjaci.

Stoga, iako su djeci potrebni vršnjac, njima je na prvom mjestu potrebna zrela odrasla osoba jer su djeca su ranjiva, mogu koristiti grube riječi, ponašati se loše i sl.

Vršnjaci tako sve više utječu na odgoj djece od samih roditelja, a to čak može rezultirati gubitkom roditeljskog autoriteta u svakodnevnom životu.

Utjecaj vršnjaka također nastaje kada djeca iskuse preveliko odvajanje od roditelja i prepuštena su da zadovolje svoje potrebe za vezivanjem s onima koji su obično dostupni – svojim vršnjacima.

Danas djeca naime doživljavaju nezapamćenu razinu odvojenosti od roditelja zbog ekonomskih pritisaka, manjih obitelji, povećane geografske pokretljivosti, nedostatka proširene obitelji i visokih stopa razvoda. S obzirom na to da se djeca suočavaju s razdvajanjem, ne čudi što se okreću jedni drugima kako bi zadovoljili svoje potrebe za vezivanjem.

-Djeca iste dobi međusobno su sličnija, omogućujući im jednostavno povezivanje. Jedini način da se djeca dugoročno vežu uz odrasle je aktivniji odgoji – savjetovali su znanstvenici.

Kako izgleda privrženost vršnjacima?

Kada djeca postanu vezana za vršnjake postoje brojni znakovi koji pokazuju da više vole provoditi vrijeme s njima nego s roditeljima i drugim odraslim osobama. Tako će dijete prihvatit iste manire, razgovarati, hodati, htjeti se oblačiti i kopirati svoje vršnjake. Oni mogu biti vrlo svjesni i zabrinuti kako se uklapaju te i ranjivi ako im prijatelj da do znanja da ih više ne želi u blizini.

Njihova želja da idu u školu više proizlazi iz potrebe da budu sa svojim vršnjacima, nego da uče. U učionici mogu djelovati na način da impresioniraju svoje prijatelje, ali je malo vjerojatno da će njihovo ponašanje zadovoljiti njihovog učitelja, npr. razgovorom pod nastavom s prijateljima, pokušat će biti smiješni i sl.

Zbog problema s pažnjom djeteta može doći do kašnjenja i problema u učenju. Ukratko, kada vršnjaci postaju odgovor za kontakt bliskost, dolazi do gubitka roditeljskog utjecaja u domu i poučavanja u učionici.

Kada roditelji i nastavnici gube sposobnost vođenja i utjecaja, vjerojatnije je da će ih dijete lako odvesti u zabludu. U adolescentskim godinama to je vrlo problematično s obzirom na moguću izloženost drogama, alkoholu i nizu drugih rizičnih situacija.

Djeca koja su usmjerena prema vršnjacima više ne kruže oko roditeljskih vrijednosti i ne slušaju smjernice kada im se daju, prkose, suprotstavljaju se te u konačnici odbijaju i ne žele interakciju s roditeljima.

Gubitak osjećaja također je izražen kod djece koja su usmjerena prema vršnjacima jer nemaju zrelu osobu kojoj se mogu povjeriti. Vršnjaci često iskorištavaju i ismijavaju izraz ranjivih osjećaja umjesto da ih podržavaju.

Djeca koja su vezana za vršnjake mogu rasti fizički, ali će doći do gubitka osobnosti. Udaljenost djece od roditelja u nekom trenutku može postati toliko jaka da obje strane osjete nemogućnost ponovne bliskosti.

Kako popraviti odnos?

1.Obnovite odnos – Iskoristite trenutke blizine (npr. vožnja automobilom, večernji sati…) i pokušajte pridobiti njihov pogled, osmijeh, kimanje glavom… Povežite se s njima oko područja koja su vam zajednička i provedite vrijeme zajedno. Dok razgovarate s njima, posvetite im pažnju i pažljivo slušajte.

2.Pokažite im da brinete o njima – Morate se pobrinuti da se brinete o njima na način koji samo vi možemo, npr. da ih vodite na izlete, putovanja ili sl.

3. Povežite ih s drugim odraslima – Možemo im aktivno pomoći u izgradnji odnosa s učiteljima, obitelji,, ističući područja sličnosti i ukazujući na načine na koje se brinu za njih. Kada djeca doživljavaju privrženosti odraslih iz svoje okoline, oni mogu poslužiti da ih se izvuče iz ovisnih odnosa s vršnjacima.

4.Ne prekidajte sve odnose – Djeca koja su vezana za vršnjake gravitiraju drugoj djeci da provode vrijeme. Stoga, ne prekidajte sve kontakte već pametno organizirajte vrijeme. Problem privrženosti vršnjaka mogao bi se ublažiti ako potrošite pola vremena uz djecu koje trenutno trošite pomažući djeci da nađu prijatelje. Prijatelji će dolaziti i odlaziti, roditelji su ti koji moraju ostati stabilan oslonac i sigurna luka kroz cijelo djetinjstvo.

foto: clappstar

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.