Edukacija i savjeti Istaknute teme

Vrijednost novca: Dijete je dobilo novac na poklon? Evo zašto mu ne biste trebali prepustiti da samo tako raspolaže njime

novac na poklon

Kada dijete dobije novac na poklon razmislite dvaput prije nego mu ga olako prepustite


Dati djetetu novac koji je dobilo kao poklon ravno u ruke šalje mu krive signale. Naravno, tu se ne radi o situaciji kada djetetu tu i tamo date 10 kuna za sladoled ili neku sitnicu, već kada roditelji bespogovorno financiraju  sve što zatraži, kupe djetetu što poželi ili predaju sav novac koje je dobilo za neku prigodu jer je “njegov”.

Ovo su neki od glavnih razloga zašto biste trebali dvaput razmisliti prije nego date djetetu da bude gospodar svoga novca.

Djeca bi trebala naučiti o vrijednosti teškog rada

Kada djeci samo date novac u ruke, to ih ne uči vrijednosti rada kojeg je potrebno uložiti da bi se do tog novca i došlo. Djeca trebaju učiti da ništa u životu nije besplatno već da za većinu stvari treba naporno raditi.

Djecu treba dovesti do stvari

Ako samo predate djetetu novac, ono nema nikakav motiv da se potrudi nešto napraviti ili ga svojim trudom zaraditi. Zašto i bi kada će ga i tako dobiti?

Naučite djecu da stvari i usluge koštaju te da se one trebaju i platiti. Možda će to biti dobra motivacija da svoj rad i unovče.

Djeca više cijene stvari koje im nisu dane olako

Djetetu date neku skupu igračku no onu ju niti dvaput ne pogleda, a vama nije jasno kako i zašto jer ima sto funkcija i zvuk i svjetlo i svašta nešto.  s druge strane, dijete stalno želi nož koji vi držite i koji mu, iz logičnih razloga, ne želite dati. Zašto dijete zanima nezanimljivi noć a ne skupa igračka? Zato što nož ne može samo tako dobiti, a igračka mu je bez ikakvog izazova dana u ruke.

Slična paralela može se povući i kod novca. Dobije li ga dijete olako, on neće biti razlog veselja niti će vas dijete zbog teškog zarađenog novca više poštovati. Potrošit će ga, možda bez istinskog osjećaja radosti jer zna da će lako dobiti još. No, bude li za njega trebalo raditi, unutarnje zadovoljstvo kada si kupi željenu stvar bit će puno veće.

Djeca trebaju učiti o vrijednosti štednje

Nemojte djeci samo tako predati neki stečeni novac, a da im ne objasnite vrijednost i smisao štednje novca. Štednja će na primjer omogućiti djetetu da poveća količinu novca i kupi nešto veće i bolje od onoga što mu se na prvi pogled činilo primamljivim.

Također, možda će nakon nekog vremena naići na stvar koja im se više sviđa od onoga na što su isti čas mislili potrošiti novce. Njihovu štednju možete i nagraditi određenim kamatama što će ih možda još više potaknuti na čuvanje novca.

Djeca se trebaju naučiti odgovornosti

Novac donosi i veliku odgovornost koje djeca, bez poduke odraslih, nisu svjesna. Kada im predate neki novac, ona možda nisu baš sigurna kako postupati s njim. No, uz vaš angažman možete ih podučiti odgovornosti, tome kako se dolazi do novca, koliko stvari koštaju te kako novcem raspolagati da bi se pokrile životne potrebe.

Zadajte djeci nekoliko zadataka i kućanskih poslova te im objasnite koliko novaca mogu zaraditi za svaku od njih. Ako im pojasnite koliko bi trebali raditi da bi zaradili samo mali djelić dobivenog novca, njegova vrijednost mogla bi im postati jasnija.

Nije sve u novcu

Neki roditelji odgajaju djecu na način da se sve vrti oko novca. Sve što kupe, daruju i naprave ima određenu vrijednost koju dijete mora znati. Od malih nogu dijete će učiti da se sve vrti oko zarade i da određenim ponašanjem i radom može zaraditi.

Iako su određeni kućanski poslovi dobar način da dijete stekne radne navike i koju kunu, u djetetovu životu ne bi se sve smjelo vrtjeti oko novca. Dakle, da dijete za svaki pa i najmanji zadatak počne očekivati neku plaću.

Dakle, hranjenje kućnog ljubimca ili pospremanje svoje sobe ne bi trebalo svakodnevno nagrađivati novcima već bi to trebale biti uobičajene i dobrovoljno obavljene navike.

Novac kupuje puno toga, ali još uvijek ne i sreću

Djeca novac povezuju s mogućom kupovinom cool, novih igračaka. Roditelji koji djeci samo uruče novac razvesele ih na neko kratko vrijeme. Ali koliko god to zvučalo kao klišej, novac ne kupuju sreću, pa ni onu dječju.

djeca najviše cijene vrijeme provedeno sa svojim roditeljima te takvim darovima i treba težiti. niti jedan roditelj ne bi se trebao osjećati krivim jer ne može svom djetetu svako malo priuštiti neku igračku od više stotina kuna, ali bi se trebao osjećati krivim ako djetetu ne posvećuje dovoljno slobodnog vremena.

foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.