Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Vrhunac epidemije gripe, najviše oboljelih među vrtićancima

Još nekoliko tjedana očekuje se vrhunac epidemije gripe, potom će broj oboljelih postupno padati

U Hrvatskoj je vrhunac epidemije gripe, službeno je do sada registrirano 17546 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (9078) stiglo prošloga tjedna.


Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će broj oboljelih znatno rasti još nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj prijava je pristigao iz  Grada Zagreba, Brodsko-posavske, Zagrebačke te Splitsko-dalmatinske županije, a među prijavama uobičajeno je najveći broj zaraženih djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužvi, malih zatvorenih prostora s puno osoba te savjetuju obvezno pranje ruku nakon svakog izlaska u javni prostor, naročito nakon rukovanja i vožnje u javnom prijevozu.

Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone, s izuzetkom drugog tjedna u kojem se zamjećuje veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prošle sezone .

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 3. tjednu bilo je 63 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (96 %). Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90 %).

foto: madaise

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.