Istaknute teme Odgoj

Vraćate se u normalu i na posao – ali djeca su prilijepljena za vas!

Tijekom pandemije koronavirusa mnogi koji su radili od kuće kažu kako su imali toliko više vremena za svoju djecu (drugi nisu bili te sreće). Ipak, koliko god zajedno bili, čini se da djeci nikada nije dosta vas i vremena s vama. 

Nakon gotovo tri mjeseca rada i učenja od kuće, mnoga djeca su prilijepljena uz svoje roditelje

No, stvari se polako vraćaju u normalu, no djeca su stekla nove navike – da budu uz roditelje po cijeli dan. Druga opcija ih više ni malo ne privlači, pogotovo one koji su se i inače teže adaptirali u školu ili vrtić.

Djeca se prilijepljena za roditelje, pojašnjavaju stručnjaci, jer im to daje velik osjećaj sigurnosti koju trebaju. Njihovo ponašanje instinktivan je odgovor na uočene prijetnje i anksioznost. Naime, svi potomci u životinjskom svijetu, kada osjete ugrozu, drže se svojih roditelja jer vjeruju da će tako opstati. Kako biste pronašli uzrok djetetove nove vezanosti uz vas, pokušajte saznati njezin uzrok (osim puke ljubavi). Pitajte dijete što ga točno brine, što ga plaši?

Djeca sebi često stvari objasne na svoj način i stvore si pravu malu horor priču u glavi koju možda možete raspetljati.

Nije čudo da u ovom razdoblju i starija djeca promijene svoje ponašanje i postanu “priljepci”. Regresija nije neobična, tvrde stručnjaci, pa se nemojte čuditi ako vas vaš devetogodišnjak koji se do sada samostalno igrao, odnedavno prati kao sjena po kući. Ili želi spavati s vama. 

-Mnoga su djeca postala sklonija roditeljima jer imaju manje mogućnosti za druženje s drugima – istaknuli su stručnajci.

Kako biste smanjili stres koji će nastati kada se dijete bude moralo vratiti starim navikama, važno, savjetuju stručnjaci održavati rutinu na koju je dijete naviknulo. Mnogima to nije lako. Ako unaprijed znate kada slijedi povratak na posao, a djetetu u vrtić ili školu, počnite ga na to pripremati. Neka polasci u krevet budu nešto raniji, kao i jutarnje buđenje. Odvojite vrijeme za svoj rad, isto ono koje dijete treba provesti u nekoj samostalnoj aktivnosti. 

Naravno, vaš dan treba sadržavati i neke zajedničke neometane aktivnosti, kao igranje društvenih igara, čitanje i slično. To će djetetu napuniti njegove emotivne baterije pa će lakše pretrpjeti vrijeme bez vas. 

I za kraj, imajte na umu kako maleni jako puno toga opažaju kod nas, najčešće ono što pokušavamo sakriti. ako vi osjećate tjeskobu ili zabrinutost zbog njihovog povratka u školu ili vrtić, osjetit će ju i oni. A manjak vašeg samopouzdanja utjecat će i na njihovo. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.