Edukacija i savjeti Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Vjerovanje u mit o Djedu Božićnjaku zdravo je za djecu – kažu znanstvenici

Stručnjaci savjetuju da se djeci ne ruši mit o Djedu Božićnjaku već da istinu sami otkriju


Laganje, naročito djeci nije dobro ni za pohvalu no psiholozi smatraju da je za mnogu djecu vjerovanje u mit o Djedu Božićnjaku normalan i zdrav dio razvoja.  Pa s time i laganje ili prešućivanje istine o njegovom ‘postojanju’. Iako već i malo odraslijoj djeci zvuči nevjerojatno da jedan čovjek, i to djed, leti po cijelom svijetu na saonicama koje vuku sobovi i u jednoj noći, ulazeći u domove kroz dimnjake, isporuči na milijune poklona, mit o Djedu Božićnjaku je dugogodišnja tradicija mnogim obiteljima koja u konačnici može ojačati dobre obiteljske vrijednosti.

– Nije loše da djeca vjeruju u mit o nekome tko pokušava ljude učiniti sretnima – rekao je dr. Matthew Lorber, psihijatar u bolnici Lenox Hill u New Yorku. Dodao je da je imaginacija normalan dio razvoja i da kod djece pobuđuje kreativnost.

Lorber je istaknuo i da priča o Djedu Božićnjaku i nije sasvim lažna jer je Sveti Nikola bio prava osoba. Postao je poznat po darivanju novca siromasima, a to su važne vrijednosti, rekao je Lorber istaknuvši da je dobro da takve vrijednosti nadahnjuju djecu.

– To je duh Božića, iako se današnja potrošačka kultura možda malo spustila iz tog duha – kazao je Lorber.

Djed Božićnjak je pak samo jedna mitološka figura u koju mnoga djeca vjeruju. Tu su još zubić vila, uskrsni zeko i druga stvorenjima iz bajki. Lorber smatra da djeca na taj način koriste i razvijaju svoju maštu. 

Stephanie Wagner, klinička psihologinja u NYU Child Study Center u New Yorku smatra da ne možemo nužno reći da je vjerovanje u Djeda Božićnjaka dobra stvar, ali da sigurno nije štetno.

– Božić donosi obitelji zajedništvo, a mit Djeda Božićnjaka ojačava te veze. Također, vjerovanje u Djeda Božićnjaka jača neke pozitivne navike poput pisanja pisama. Mnogo djece ne vole pisati, ali pokušat će napisati ta pisma – rekla je Wagner.

No, kao i mnoge dobre stvari, priča o Djedu Božićnjaku završava. Djeca prestanu vjerovati u Djeda Božićnjaka u različitim dobima. Nekoj djeci ‘oči otvore’ prijatelji u školi, duga se uvjere sama čekajući kriomice Djeda no psiholozi u tomu ne vide moguće posljedice jer ističu da je dio mentalnog razvoja i propitivanje što je stvarno, a  što ne.

– Kad djeca pitaju svoje roditelje da li je Djed stvaran, oni moraju odlučiti je li dijete doista spremno znati istinu – rekao je Lorber. Najbolji način za rješavanje toga je pitati dijete, što on ili ona misle i da li vjeruju u Djeda Božićnjaka. Ako sama ne daju do znanja da sumnjaju, ne urušavajte im sreću.

– Mislim da većina roditelja ima dobar osjećaj kada njihova djeca mogu prihvatiti istinu – rekao je Lorber. Kad roditelji otkrivaju istinu, mogu reći svojoj djeci da je božićni duh pravi i reći im o pravi Sv. Nikola.

Neke obitelji će ići u ekstremne duljine kako bi osigurale da njihova djeca i dalje vjeruju u Djeda Božićnjaka. Roditelji bi se trebali zapitati nastavljaju li mit o tome da djetetu budu sretni ili samo za svoj užitak, rekao je Lorber.

Naravno, mnoga djeca odrastaju ne vjerujući u Djeda Božićnjaka, bilo zato što ne slave Božić ili slijede tradicije različite kulture. A neke obitelji koje slave Božić ne podižu svoju djecu da vjeruju u Djeda Božićnjaka i to je rakođer zdravo – istaknuo je Lorber. Međutim, ako je to slučaj, roditelji bi trebali pobrinuti se da njihova djeca znaju da druga djeca vjeruju u priču i kažu im da to ne propadnu za druge.

– Djed Božićnjak može biti božićna tradicija, no,  duh davanja siromašnima i potrebitima, i duh obitelji i zajedništvo – to je univerzalno”, zaključio je Lorber.

Foto: U.S. Army Corps of Engineers Europe DistrictShaherald Chia

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.