Istaknute teme Za roditelje

Više od polovice odraslih još se uvijek svađa s braćom i sestrama

odraslih

Kod odraslih se najviše natjecanja odvija po pitanju karijere, uspjeha i veličine kuće

Ako vas veseli pomisao da će s e vaša djeca napokon prestati svađati kada malo odrastu, nemojte se prerano ponadati.

Naime, istraživanja pokazuju kako se barem 50 posto odraslih još uvijek rado i žustro svađa sa svojom braćom i sestrama. Dakle, ukratko, svađe ne prestaju bez obzira na to koliko vaši klinci ili odrasli klinci imaju godina.

Rivalstvo među braćom i sestrama često je i ni malo neuobičajeno u dječjoj dobi, što će potvrditi svaki roditelj. Svaki djed i baka će vam pak potvrditi da kako godine prolaze, situacija postaje možda tek malo bolja.

Odrastati s bratom ili sestrom veliko je veselje i povlastica. Imate prijatelja za cijeli život, ali isto tako imate i osobu za koju se ponekad čini da joj je glavni cilj u životu učiniti vas jadnima i iživcirati vas.

Spol, dobna razlika te osobnost svakog djeteta igraju veliku ulogu u tome kako se djeca međusobno slažu.

Danas provedena istraživanja između 2000 odraslih osoba koje se tražilo da se prisjete svoga djetinjstva i odnosa s braćom i sestrama govore slijedeće:

  • 1 od 2 i dalje ima potrebu na neki se način natjecati ili biti bolji od svoga brata/sestre
  • 26 posto želi ih biti uspješniji od brata ili sestre te ostvariti veći karijerni uspjeh
  • 22 posto ih osjeća potrebu da se hvale bratu ili sestri većom i boljom kućom u boljem kvartu
  • 20 posto ih je izjavilo kako su upravo oni željeli biti najdraže dijete te su se ponajviše oko toga svađali s braćom i sestrama

Možda vas je već sada zaboljela glava kada ste pomislili na neko obiteljsko okupljanje za 20 godina. No, recimo još i ove podatke. Studije pokazuju da su starija braća i sestre uglavnom uspješnija u životu. Ako imate stariju sestru, znajte da je ona obično više natjecateljski nastrojena od starijeg brata.

A na kraju, nije svako nadmetanje niti toliko loše. Oko 17 posto ispitanika kazalo je kako ih je upravo to potaknulo da budu uspješniji u životu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.