Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Viralna, luda i opasna – nova igrica zbog koje se djeca ozlijeđuju

O mnogim opasnim internetskim igrama već se pisalo, a najnovija je odnedavno zaludjela djecu i tinejdžere diljem svijeta. Igra naziva “Skull breaker” ili “Razbijač lubanje”, a izazov da se razbije lubanja izvršava se na društvenim mrežama, točnije platformi TikTok.

Opasna – nova igrica zaludila je najviše učenike no improvizaciji su sklona i manja djeca i odrasli

Izvedba izgleda tako da su oko izvođača još dvije osobe. Onaj u sredini skače, dok ga ostalih dvoje u trenutku skoka udaraju po nogama, baš u trenutku kada bi se skakač trebao prizemljiti.

Cilj osoba sa strane je da onog koji skače obore tako da padne ravno na leđa i udari glavom, pa je tako i nastao naziv “Razbijač lubanje”. Klincima možda zabavno, ali potencijalno vrlo opasno s mogućim ozbiljnim ozljedama glave.

Što je najgore, mladi uživaju gledati vršnjake kako razbijaju glave i svaki takav video postaje viralan. Jedan od njih je i video dječaka iz Venezuele koji je razbio glavu i završio na jedinici intenzivne njege. Njegov video bio je “pravi hit”. Stručnjaci, ali i obični ljudi po društvenim mrežama apeliraju na mlade da ne sudjeluju u izazovu koji može dovesti do brojnih ozljeda, kako glave i leđa, tako i ligamenata. 

Oglasili su se i sa platforme TikTok, navodeći sljedeće: sigurnost naših korisnika nam je glavni prioritet. U našim smjernicama ne dopuštamo sadržaj koji promovira, potiče ili veliča ikakve opasne izazove. Uklonit ćemo svaki takav prijavljeni sadržaj. 

Ovakve stvari nisu novost, a mladi sudjeluju u brojnim opasnim izazovima koji se šire po društvenim mrežama. Jedan koji ćemo spomenuti je i cimet – izazov.

Njegov cilj je bio pojesti punu veliku žlicu cimeta u 60 sekundi bez ikakve tekućine. Stručnjaci pak upozoravaju da su posebni sastojci u cimetu jako teško probavljivi (pogotovo u toj količini) ali i vrlo opasni za pluća. Stavljanje tolike količine cimeta u usta neminovno stvara refleks za povraćanjem, a slijedi i udisanje praha koji se zaglavio u ustima i grlu. Bol koja nastaje prilikom izdisanja tolika je da se izdah naziva “zmajevim dahom”. Inače, ovaj izazov godinama je kružio youtubeom gdje je bio izrazito “popularan”.

Foto: Twitter

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.