Istaknute teme

Veliko pospremanje s djetetom? I to je moguće!

pospremanje s djetetom

Pospremanje s djetetom može djelovati terapeutski


Ako imate osjećaj da vam je kuća stalno u neredu i da ste vječno u nekom pospremanju te da ujedno provodite i premalo vremena sa svojom djecom, vrijeme je da pametno posložite stvari. Odnosno, ako vam je dijete dovoljno staro (od 2 god na dalje), uključite ga u zajedničko raščišćavanje nereda. Kuća će vam izgledati bolje, a vi ćete kvalitetno provesti vrijeme sa svojim djetetom kojem će pospremanje, ako ga dobro organizirate, biti vrlo zabavno.

Evo nekoliko savjeta kako organizirati čišćenje s djecom:

1. Neka bude jednostavno i kratko

Ovisno o zadatku, nered koji trebate raščistiti može biti veći li manje, no nemojte dijete uvlačiti u više dnevno čišćenje garaže ili tavana. djeca se brzo zasite svega i komplicirane aktivnosti mogle bi im jednostavno biti previše. Stoga, usredotočite se na nešto konkretno – jedan dan sredite odjeću u ormaru, drugi dan se pozabavite igračkama…

2. Od čišćenja napravite igru

Na spomen pospremanja nitko ne poskoči od veselja, ali za pravo, ono može djelovati terapeutski i na odrasle i na djecu. Napravite ga zabavnim – uzmite nekoliko kutija, i neka svaka služi za odlaganje određene vrste stvari. Potom pomognite djetetu da uspješno rasporedi stvari po kutijama. Nakon toga, namjestite tajmer da vidite koliko to brzo možete napraviti, a sve začinite glazbom i plesom.

3. Kupujte manje

Logično je – što manje kupujete i gomilate stvari, imat ćete manje toga za čišćenje. Potrudite se da police na budu “načičkane” gomilom figurica, koje treba skloniti svaki put kada mislite pobrisati prašinu. minimalizam je puno lakši za održavati. Također, nekoliko kvalitetnih igračaka djetetu će trajati duže i bit će puno više iskoristive od gomile plišanaca koji su magnet za prašinu.

4. Čistite prije rođendana ili Božića

Osmislite pravilo da “prođete” kroz sve igračke prije nadolazećih blagdana ili djetetova rođendana i sklonite sve čime se dijete ne igra već neko vrijeme. Objasnite djetetu da nema mjesta za nove igračke ako neke stare ne odu u mirovinu.

5. Riješite se povezanosti sa stvarima

Ovo je vrlo teško jer se i odrasli i djeca vežu uz određene predmete i nije im svejedno kada dođe vrijeme da im kažu zbogom. Ponekad se pak radi o tome da ste tu stvar skupo platili ili pak da razmišljate kako će vam možda zatrebati jednog dana. Tako se nepotrebni predmeti samo gomilaju – a to ćete najbolje riješiti pružajući djeci pozitivan primjer svojim ponašanjem. Ako nešto niste koristili više mjeseci ili neku odjeću niste nosili dvije sezone – teško da ikada više hoćete. Riješite je se! Ako vam se teško odreći nekih dječjih igračaka, gledajte to na način dasu igračke u našim životima radi nekog iskustva i lijepog doživljaja. Kada steknemo to iskustvo i doživimo nešto lijepo, vrijeme je za nove stvari.

6. Rotacija i organizacija

Rotacija igračaka ono je što mnoge roditelje spašava od potpunog zakrčenja životnog prostora ili stalne kupovine novih stvari jer se djeca jako brzo zasite svega što im dođe pod ruku. Podijelite igračke po kutijama i označite ih odgovarajućim naljepnicama ili natpisima kako bi dijete znalo što ide u koju kutiju. Soba će odmah izgledati ljepše i urednije. Igračke koje se trenutno ne koriste spremite u posebne kutije i napravite rotaciju nakon tjedan ili više dana. Za večer uvedite pravilo da su djeca odgovorna za svoje stvari i da je njihovo zaduženje pospremiti sve igračke u pripadajuće kutije.

foto: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.