Novosti i događanja

Uzimate li slobodan dan na poslu da ispratite prvašiće u školu?

Mnoge škole, njih 37 ove godine nisu mogle upisati prvašiće jer se djece rađa sve manje

U ponedjeljak će oko 38 tisuća prvašića diljem Hrvatske krenuti u školu, a hoće li ih prvi dan otpratiti oba roditelja ili neće moći izostati s posla pitanje je o čemu se diskutiralo i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Naime, zastupnik Kazimir Ilijaš pitao je gradonačelnika Milana Bandića hoće li pustiti, odnosno, imaju li roditelji prvašića pravo izostati s posla kako bi s djetetom proslavili prvi dan nastave.

Gradonačelnik Bandić zatražio je informacije od svojih suradnika te kazao kako svi zaposlenici gradske uprave i gradskih tvrtki prema kolektivnim ugovorima imaju po dva slobodna dana godišnjeg odmora za svako dijete i da taj dan mogu, izmeđuostalog, iskoristiti i za prvi dan nastave kako bi bili uz svoje prvašiće.

Za razliku od zaposlenika grada, mnogi roditelji koji rade kod privatnika često nemaju slobodne dane za dijete pa će ili morati iskoristiti dan godišnjeg ili će morati izostati nekoliko sati s posla kako bi bili uz svoje prvašiće.

Razgovarali smo s nekim od roditelja oko toga hoće li uzimati slobodan dan kako bi prvi dan u školu ispratili svoje prvašiće.

-Radimo i suprug i ja no već smo se dogovorili u firmama da ćemo doći kasnije na posao. Planiramo poslije škole otići i na kolače no sve u svemu izostati ćemo oko 3, 4 sata i ako bude posla, nadoknadit ćemo na poslu ili odraditi vikend kada zatreba – ispričala je Lina Hodak s Trešnjevke.

Obitelj Penkas svoju će prvašicu otpratiti i uz baku i djeda.

-Mi smo svi na okupu no nakon škole Tinu će doma voditi baka i djed jer muž i ja idemo natrag na posao – kazala je Renata Penkas.

Za razliku od ranijih godina kada su roditelji morali kupovati školske udžbenike, od ove godine oni bi trebali biti besplatni kroz cijelu osnovnu školu. Osim velike financijske uštede, roditeljima su znatno olakšane i pripreme jer ne moraju trčati po knjižarama i tražiti odabrane udžbenike.

No, unatoč besplatnim udžbenicima, ove godine opet je manji broj prvašića u odnosu na prošlu godinu pa će 12 područnih škola morati staviti ključ u bravu. Čak tri područne škole koje prestaju s radom su u Primorsko-goranskoj županiji dok će Šibensko-kninska županija od jeseni biti siromašnija za dvije područne škole.

Naglasimo i da osim Grada Zagreba i Međimurske županije, svaka županija ima bar poneku školu u kojoj nije upisan nijedan prvašić.

Inače, u prošloj školskoj godini osnovnoškolski odgoj i obrazovanje izvodio se u 2.078 škola. U školskoj godini 2019./2020. očekuje se rad 913 matičnih (nije ubrojena nova škola u Središtu u Gradu Zagrebu) i 1.145 područnih škola.

Uz 12 zatvorenih škola ove godine, prošle godine istu sudbinu je doživjelo njih osam. Porastao je i broj škola koje nisu upisale nijednog prvašića. Prošle godine takvih je bilo 118, a ovoga puta ih je 137!

U njih 125 nastava će se i dalje održavati, jer ima učenika u ostalim razredima.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.