Novosti i događanja

Uz ovih par savjeta možete si olakšati svakodnevni život s bebom

Dolaskom bebe i najobičnije stvari postanu komplicirane, a roditelji, naročito mame, sve manje vremena mogu pronaći za sebe. Iako život s bebom više nije jednostavan, postoji nekoliko trikova kojima si možete olakšati:

Život s bebom najčešće dovodi do nedostatka vremena za druge potrebe no i tomu se može doskočiti

Jastuci za dojenje sjajni su i za druge svrhe

Jastuci za dojenje nisu dobri samo za pozicioniranje gladne bebe: oni su dobri i za potporu mamama nakon carskog reza. Samo se nagnite i opustite na jastuk u obliku slova C. Jastuk za dojenje dobro će vam doći i dok ležite uz bebu ali i gledate film uz usnulu bebu.

Čitajte na glas

Ako je vaš glas umirujuć za bebu, ne morate se opterećivati čitanjem raznih slikovnica. Bebu možete umiriti, a ujedno joj prenijeti i ljubav prema čitanju čitanjem na glas svojih knjiga. Pokušajte naglas pročitati račun za električnu energiju, ili vaš popis namirnica.

Presvlačenje nakon pune pelene

Ako je vaša beba obavila veliku nuždu nemojte bodi skidati preko glave jer će kakica s guze i leđa završiti i na licu. Bodi skinite sa strane – bočno. zato i služe gumbići na ramenu.

Postavite posudice s grickalicama i vodu gdje god često sjednete kako biste nahranili bebu

Na mjestima gdje najčešće sjedite s bebom i uspavljujete ju pripremite si “baze” s vodom, grickalicama, čokoladom, voćem, knjigom… Nikad ne znate kada ili koliko dugo ćete ostati zarobljeni uz usnulo dijete.

Čuvajte majčino mlijeko

U fazi kada majka ima mnogo mlijeka, zamrznite ga za dane kada će ga biti malo ili kada se mama vrati na posao. Neka te doze budu manje kako bi ga čim bolje iskoristili. Koristite sterilizirane, tj. pod vrućom vodom oprane vrećice za zamrzavanje ili posudice, na svakoj dozi označite datum pohrane, Mlijeko se može čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci, a kod zagrijavanja nikada ga nemojte grijati do vrenja.

Pripremite se za noćno hranjenje

Tko želi ustati usred noći miješati nadomjestak za majčino mlijeko? Nitko. Zato prije spavanja pripremite bočicu s dovoljno hrane da vam traje cijelu noć. Jednom kada ste spremni napraviti bocu, samo malo promiješajte. Imajte na umu da je zamiješana hrana dobra samo 24 sata, tako da ćete pomiješanu morati baciti ujutro ako ju ne potrošite. Ako beba voli toplo mlijeko, u bočicu stavite hranu u prahu, a toplu vodu stavite u termosicu. Kada beba treba hranu samo dolijte toplu vodu i imate spreman obrok.

Pratite djetetove prekretnice na mjesečnom kalendaru

Kupite jeftini mjesečni kalendar i zapisujte prekretnice svoje bebe u danima kada se dogode. To je bebin organizator prve godine i sjajan je način bilježenja djetetova zdravlja i prehrambenih navika za pedijatra. Ovi podaci dobro će doći djeci i kasnije kada u prvim razredima budu morali ispunjavati podatke kada su prohodali, koje su prve riječi izgovorili i slično.

Podmetnite krpu ispod bebine brade – ne preko ramena

Neke se bebe podriguju, druge bljuckaju. Ako vaša beba često bljucka nakon hranjenja, umjesto uobičajene navike da prebacite krpu preko ramena, što najčešće ipak završava i mokrom majicom, stavite krpu ispod bebine brade i potom podignite bebu. Ako će beba bljuckati, to će se dogoditi brzo nakon što ju podignete pa neće morati držati krpu predugo. Ova metoda spasit će vas čestog pranja majica.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.