Edukacija i savjeti Istaknute teme

Uz ove savjete zadržite svoje dijete mirnim na zubarskoj stolici

zubarskoj stolici

Sjedenje na zubarskoj stolici, uz malo pripreme, može proći brzo i lako

Tko voli odlaske zubaru? Možda će netko i reći da mu to nije problem, no mnogima je to jedan od najgorih strahova. Djeca se tome ne razlikuju. No, kod prvog odlaska zubaru kod njih se ponajprije radi o strahu od nepoznatog.

Možete mu pomoći na nekoliko načina:

Razgovor prije odlaska

Nekada roditeljima padne na pamet “iznenaditi” dijete odlaskom na zubarski pregled. Bolje ne reći ništa ranije i ne širiti bespotrebnu paniku.

No, stručnjaci kažu da to kod djeteta može razviti šok, dodatni strah i nepovjerenje u roditelje. S djetetom bi, napominju, svakako trebalo ranije porazgovarati o tome tko je zubar i što će mu raditi. Predlažu igru oponašanja pri čemu se roditelj i dijete mogu igrati zubara i pacijenta.

Ako niste toliko maštoviti, jednostavno pročitajte neku slikovnicu ili pogledajte crtić na tu temu i umanjite djetetov strah.

Neka dijete bude sito i naspavano

Zvuči tako jednostavno jer i je! Mnoga djeca bolja su ubilo kakvoj aktivnosti kada su naspavana, odmorna, sita i nisu žedna. Odlazak zubaru se ne razlikuje od toga.

Zato se potrudite organizirati pregled nakon popodnevnog spavanca ili ujutro nakon kvalitetno prospavane noći. Ne vodite ga na prazan želudac, obećavajući mu poslije odlazak na pizzu ako sve dobro podnese. Sito dijete je sretno dijete.

Ponesite igračku

Ponesite omiljenu igračku, nešto za utjehu ili tablet s crtićima kako bi djetetu odvratili pažnju, ako se jako boji zubara.

Iako možda niste ljubitelj takvih stvarii nerado djetetu dajete mobitel, čak i stručnjaci ističu da to može biti dobar način rješavanja stresa.

Neka dijete sudjeluje

Ponekad su djeci dva najveća razloga za strah strah od nepoznatog te osjećaj da se stvari odvijaju mimo njihove kontrole.

Pomozite mu da “pohvata konce” objašnjavajući sve unaprijed i dopuštajući m uda s eosjeća kao “veliki – velika”.

Neka dijete samo ustane kada ga prozovu i ode do zubarske stolice. Recite mu unaprijed da smije postaviti sva moguća pitanja te zamoliti doktoricu da mu objasni za što služi koji instrument.

To će mu dati osjećaj da kontrolira situaciju.

Budite u vidnom polju

Stručnjaci kažu, uza sve gore navedeno, djeci je najvažnije da im vi budete na oku. Zato, ostanite uz zubarski stolac kao podrška. Vaša mirna reakcija svakako će umiriti i malog pacijenta.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.