Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Uvodimo veći porez na zaslađene sokove kako bi ih roditelji manje kupovali sve debljoj djeci

Porez na zaslađene sokove za sada imaju Britanci i Mađari

Prema istraživanju, 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, što je poražavajući podatak uzmemo li u obzir da je 2003. godine bilo 21% djece s prekomjernom debljinom. Upravo je debljina jedna od najopasnijih i najraširenijih bolesti današnjice, a porez na zaslađene sokove za sada su uveli Britanci i Mađari.

Velika Britanija je u travnju 2018. uvela porez na slatka pića s ciljem da do 2020. godine smanje udio šećera za 20%.  U Mađarskoj je na snazi cjelovita porezna politika dodatnog oporezivanja manje zdravih namirnica i to vezano uz udio šećera, soli, kofeina (energetska pića) i alkohola. Ova porezna reforma započela je 2011. godine s manjim brojem namirnica te su se kategorije namirnica kroz sljedeće godine proširivale, no važno je istaknuti da su slatka (zaslađena) pića od početka (od 2011.) obuhvaćena ovom poreznom reformom.

Slično razmišljaju i u našem Ministarstvu zdravstva jer je konzumacija pića u koje je dodan šećer, gazirana i negazirana pića, dokazano jedan od vodećih čimbenika koji dovodi do debljine kod djece.

Šećer se nalazi u mnogo drugih prehrambenih namirnica, a prirodno je prisutan primjerice u mlijeku i voću koji su neophodni za pravilan rast i razvoj djece. No šećer dodan u pićima opasniji je od drugih izvora šećera te je konzumaciju upravo šećera iz pića neophodno što hitnije smanjiti iz nekoliko razloga:

-riječ je o velikoj koncentraciji umjetno dodanog rafiniranog šećera (330 ml tipično sadrži 35g, skoro 10 žličica šećera)

-nutritivna vrijednost slatkih pića je vrlo niska, što znači da u odnosu na neke druge namirnice koje sadrže šećer, slatka pića sadrže daleko manje prirodnih mikro i makro nutrijenata (vitamina, minerala, složenih ugljikohidrata, vlakana, proteina, nezasićenih masnih kiselina) poželjnih za rast  razvoj djece i mladih; zbog navedenog upravo se za slatka pića koristi termin „prazne kalorije“,

-slatka pića uglavnom se konzumiraju naglo (u kratkom roku) te ne pružaju jednak osjećaj sitosti kao kruta hrana, zbog čega se nakon pijenja takvih pića ne smanjuje konzumacija drugih namirnica

-manjenje konzumacije slatkih pića jedna je od rijetkih uspješnih mjera koji dovodi do smanjena debljine kod pretile djece i mladih u odnosu na možebitne druge prehrambene preporuke za smanjenje debljine; zamjenu slatkih pića drugim tekućinama, i to prvenstveno vodom, djeca i mladi lakše prihvaćaju, te se ovih preporuka ustrajnije pridržavaju uz manje remećenje dnevnih aktivnosti i kvalitete života.

Studije o konzumaciji gaziranih pića pokazuju i povezanost s različitim zdravstvenim tegobama poput smanjenja kalija u krvi, nedostatak vitamina i potrebnih hranjivih tvari koje su prijeko potrebne mladima u razvoju.

Prema istraživanju, svaki dan slatko piće konzumira 15,1% dječaka u dobi od 11 godina, 19% u dobi od 13 godina, 17,6% u dobi od 15 godina, te 12,1% djevojčica u dobi od 11 godina, 16,9% djevojčica u dobi od 13 godina i isto toliko (16,9%) u dobi od 15 godina.

Svi navedeni podaci dodatno govore o opravdanosti povećanja poreza na ovu vrstu pića, a ono će puni učinak na unapređenje zdravlja populacije imati ako se provedu i druge preventivne aktivnosti kojima će zdravi izbori biti lakše dostupnih od onih koji imaju negativne učinke na zdravlje

foto: Graham Knott

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.