Istaknute teme Oprema i uređenje Za roditelje

Uvedite Hygge u svoje obiteljske rituale i uživajte kao Danci

hygge

Hygge znači udobnost, zadovoljstvo, ugodu…

Svi smo čuli za Hygge (ili barem većina), svi znam oda je nešto udobno i ugodno i dobro i voljeli bismo živjeti po tom principu. No, uz posao, obitelj, nered i sve ostalo, prečesto mislimo kako to nije za nas.

No, danski princip ugodnog življenja itekako se može primijeniti i na obiteljski život. Dakle, Hygge ustvari znači kvalitetu udobnosti i ugodnog druženja što stvara osjećaj zadovoljstva.

Jeste li spremni napuniti se dobrom energijom i pozitivnim emocijama? Jednostavnije je nego što mislite!

Odložite mobitel

Lakše je nego što mislite. Čim vam mobitel ne bude na oku desetak minuta, a vi se posvetite svojoj obitelji, zaboravit ćete na njega. Dakle, usredotočite se na partnera, djecu, razgovor s njima. Budite prisutni i tijelom i mislima. Ne dopustite da vam one odlutaju na posao ili prema nekim drugim obvezama.

Posvetite svojoj obitelji najmanje pola sata za razgovor, prepričavanje dnevnih događaja, odgovaranje na pitanje, zafrkanciju…to je baš ono što vam treba da se bolje povežete i zadovoljite svoje emotivne potrebe.

Čitajte priče

Čitanje priča ne mora biti vezano samo uz odlazak u krevet. Poslije ručka ili večer tijekom vikenda navucite svoju udobnu pidžamu, skuhajte šalicu tople čokolade i posegnite za knjigom koju vaše dijete voli.

Možda imate kamin ili vam je pri ruci nekoliko svijeća koje će napraviti još ugodniju atmosferu? Vrijeme je za malo vatrice i zajedničko uživanje.

Izgradite Hygge tvrđavu

Hygge princip njeguje udobna utočišta, kao šator ispunjen jastucima, ljuljačku s dekom ili utvrdu izgrađenu između kauča i naslonjača u kojoj svjetlost dolazi od božićnih lampica koje ne spremate cijele godine.

Tamo će biti još ugodnije, a vaše će dijete biti najradosnije, ako se cijela obitelj smjesti u taj zajednički kutak i provede neko vrijeme “stisnuta” i bliska.

Pišite pisma prijateljima i obitelji

Možda ove zime ne planirate nikakvo putovanje, al ito ne znači da ne trebate biti povezani s prijateljima i obitelji. Što kažete na pisanje pisama? Stara, zaboravljena vještina, a pismo u sandučiću kod svakog probudi emocije radosti i ugode.

Odaberite kome ćete se javiti i bacite se na pisanje ili crtanje. Možda dobijete neko pismo natrag. To će tek biti pravi doživljaj.

Organizirajte noćno sanjkanje

Snijeg je ovih dana postao luksuz, no ako je ikako moguće, organizirajte noćno sanjkanje sa susjedima ili prijateljima. No, ako snijega nema, ne trebate odbaciti noćno druženje, barem za vrijeme školskih praznika kada djeca mogu ostati malo dulje budna.

Možete dogovoriti i zajedničko gledanje nekog filma ili druženje u nečijem dvorištu uz lampice, vatru, umotani u dekice, spremni za “kamperske priče”.

Obiteljska večer društvenih igara

Pobrinite se d au igrama mogu sudjelovati svi igrači i da nitko ne bude isključen. Pripremite grickalice, rasporedite timove koje ćete kasnije mijenjati i navalite. Ako niste za igre na ploči, možete uvijek igrati pantomimu ili neku sličnu igru pogađanja i oponašanja, jer smijeh je zagarantiran.

Obnovite ili dekorirajte dječju sobu

Zimi više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Zato je to i idealno doba da se tom prostoru posvetite i učinite ga udobnijim i poželjnijim. Usredotočite se na djetetovu sobu, jer dijete u njoj provode dobar dio dana. Spava u njoj, druži se, uči, čita, igra se…

Sobu naravno ne trebate izmijeniti od stropa do poda, ali možete unijeti nekoliko promjena u dizajnu. Možda će to biti nova boja za zidove ili samo za jedan zid, možda se radi o novim policama za sobu.

Naime, zajedničko uređenje sjajan je način zbližavanja i poticanja dobrih emocija u stvaranju zajedničkog lijepog i privlačnog okruženja. za svoje dijete.

Večerajte doručak

Ponekad je za sjaja osjećaj potrebna samo promjena rutine. Možda ujutro pojedete nešto kalorično, možda je to kroasan od čokolade, palačinke ili pak zdjela žitarica s voćem. Možda vam je doručak uvijek užurban, svi su obučeni i spremni krenuti u novi radni dan.

Za promjenu, večerajte doručak, polako i u pidžamama, bez žurbe. Priuštite si nešto fino, možda i slatko za kraj dana, kao izvrsnu opuštajuću terapiju. Napokon, i bez žurbe.

Naučite uživati u čaju

Mnogi odrasli, a pogotovo djeca, nisu ljubitelji čaja. No, Hygge filozofija objašnjava kako ima nečeg utješnog i sretnog u vrućoj šalici čaja koja isparava i širini toplinu svuda oko nas. Pokušajte pronaći neki okus koji odgovara svima, pa i mlađima te uživajte u toj šalici sreće i topline i kad ste zdravi, a ne samo prehlađeni. Možda uspije odnijeti vašu unutarnju prehladu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.