Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Upoznajte se besplatno s vještinom aikida u zagrebačkom Paromlinu

Ako se pitate zašto odabrati aikido za djecu provjerite ovu subotu na besplatnom treningu


Aikido instruktori iz cijele Hrvatske održat će zajednički besplatni trening za djecu na susretu Aikido za djecu Hrvatske, 13. listopada od 10 do 12 sati u Kući aikida, Koturaška 1, preuređenom bivšem kompleksu Paromlin. Dobrodošli su svi zainteresirani za aikido, sudjelovati, pogledati trening i prezentacije ili pitati što vas zanima, i to djeca svih uzrasta, mladi i odrasli.

Zašto aikido za djecu?

  • razvija tjelesne i mentalne sposobnosti
  • potiče rješavanje konflikta na miroljubiv način u svim okruženjima – kod kuće, u školi, na ulici, pa i sa samim sobom
  • uči djecu nošenju sa stresnim situacijama na pozitivan način, bez posljedica
  • vježbanje borilačke vještine bez natjecanja potiče zajedništvo i poštovanje prema svima, pa i onima koji su drugačiji/slabiji

U svijetu u kojem je zlostavljanje djece u školi svakodnevica, a obaveze i užurban način života stvaraju stres i pritisak već i na one najmlađe, u kojem nas stišće natjecateljski duh i stalni pritisak da budemo najbolji te da se konformiramo, aikido je vještina koja potiče nova rješenja, poštovanje i razumijevanje.

Ako se ne tučeš, papak si!

U aikidu nema udaraca, ali nema ni bijega. Djeca uče ostati smirena i čvrsta u konfliktu i riješiti ga bez da teško ili lakše ozlijede napadača, ali dokazujući svoju snagu i stav, zbog čega raste i osjećaj samopouzdanja. Aikido vještina se prakticira ne samo na treningu, već u svim životnim situacijama, a u onim najvažnijima u našem životu (s učiteljicom, mamom i tatom, bratom i sestrama, prijateljima…) važno je da nađemo rješenje koje omogućava nastavak razumnog života, bez fizičkih i emocionalnih ozljeda, zar ne?

– Ovim susretom želimo osvijestiti da aikido možete vježbati u cijeloj Hrvatskoj te želimo približiti ovu divnu vještinu što većem brojem novih generacija koje sada imaju u svojim rukama mogućnost stvoriti novi svijet, novo pozitivno okruženje u kojem će biti ugodnije i lakše živjeti, stoga vas pozivamo da nas podržite danas, a djeca će vas podržati sutra – kazali su glavni organizatori Marijan Kudrna i Vedran Rakinić (kineziolozi i dugogodišnji aikido instruktori za djecu) kao osnovne ciljeve događanja.

Aikido je vještina nastala kao miroljubivi odgovor na sukobe za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ti su se principi zadržali do danas. Želja osnivača aikida, Moriheija Ueshibe je bila da se kroz put vježbanja borilačke vještine svijetu pokaže jedan od učinkovitih načina kojima se pojedinac i društvo mogu nositi s gorućim problemima nasilja, netolerancije, mržnje, uništavanja okoliša te drugim negativnim tendencijama.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.