Istaknute teme Trudnoća

Umjetne maternice spašavat će prerano rođene bebe?

Preuranjeni porođaj nešto je od čeka strepe mnoge majke i jedan je od općenito važnijih problema vezanih uz trudnoću, porođaj i zdravlje beba.
Prerano rođenom bebom ili nedonošče smatra se dijete rođeno prije 37. tjedna trudnoće. Prema nekim statistikama od 10 beba rodi se kao nedonošče.

Što je dijete rođeno prije termina opasnosti rastu pa bi umjetne maternice mogle spasiti brojne živote

Zabrinjavajući je i podatak da je diljem svijeta preuranjeni porođaj i dalje vodeći uzrok smrti kod djece mlađe od pet godina.

Preuranjeni porođaj kod nedonoščadi može donijeti niz komplikacija. Ne samo da je moguće da takav porođaj završi smrtnim ishodom, već se rizik od smrti povećava što je dijete ranije rođeno.

Neke od najčešćih komplikacija su.

  • problemi s disanjem
  • poteškoće s hranjenjem
  • cerebralna paraliza
  • kašnjenje u razvoju
  • problemi s vidom
  • oštećenje sluha

Iako se svako dijete rođeno prije 37. tjedna smatra nedonošče, postoje različite kategorije prijevremenog rođenja. Tako se porođaj između 32. i 37. tjedna smatra umjereno do kasno prijevremenim porođajem, onaj između 28. i 32. tjedna je vrlo prijevremeni, a onaj prije 28. tjedna izrazito prijevremeni porođaj.

S obzirom na to da su stope prerano rođene djece tako visoke, sve je više odraslih osoba koje su rođene kao nedonoščad i koje se u odrasloj dobi suočavaju s posljedicama. Za zdravstveni je sustav svake zemlje zato izrazito bitno smanjiti utjecaj prijevremenih porođaja na svaku obitelj.
Jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju prerano rođena djeca su nerazvijena pluća. To može dovesti do mnogo komplikacija, a može imati i fatalan ishod. ako beba ipak preživi, moguće su i druge, dugoročne komplikacije. Liječnici već dugi niz godina pokušavaju smisliti rješenje za bebina pluća, a trenutno se primjenjuju steroidi. No, ta bebu rođenu prije 28. tjedna trudnoće ipak je potrebno više pomoći nego što steroidi mogu pružiti.

Spas bi u budućnosti mogao ležati u umjetnim maternicama koja bi djeci pružila dodatno vrijeme u kojem bi im se pluća mogla u potpunosti razviti. Za sada se u svijetu tako nešto koristilo samo za janjad, a fetusi janjeta su se u maternici mogli zadržati i po mjesec dana bez ikakvih komplikacija. Iako se to možda ne čini jako dugo, u svijetu nedonoščadi radi se o impozantnoj brojci.

Umjetna maternica konstruirana je tako da ima sve značajke prave, a koristi se kombinacija plastične vrećice, pumpe i miješalice za plin kako bi se održala prava ravnoteža kisika te filteri kako bi se održao željeni pritisak. Usto, umjetna oponaša prirodno okruženje prave maternice.

Kada se fetus razvija u maternici, zatvoren je za vanjski svijet i dijete ne udiše zrak. Umjesto toga, pluća se drže u stalnom stanju amnionske tekućine i fetus prima kisik kroz posteljicu, umjesto da diše kroz pluća. To pomaže plućima da potpuno sazru prije nego započnu samostalno disati zrak.

Iako ne možemo očekivati da će spasonosne umjetne maternice uskoro zaživjeti po bolnicama, liječnici i znanstvenici koji ih usavršavaju trebali bi krenuti s testiranjem istih na ljudskim bebama u roku od tri do pet godina.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.