Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Uključite dijete s teškoćama u projekt kroz koji će izgraditi samopouzdanje

dijete s teškoćama

Dijete s teškoćama na ovim radionicama može naučiti koja su njegova prava te kako se boriti za sebe

Kada imate dijete s teškoćama učinili biste sve da ga osnažite u “vanjskom svijetu” koji, koliko god se mi često pravili da nije tako, zna biti okrutan prema onima koji su drugačiji. Toga je svjesna i Maria Tomić Preiner, pokretačica i voditeljica projekta “Djeca s teškoćama kao zagovaratelji svojih prava“.

Kroz njega upravo djecu s teškoćama u razvoju uči vještinama lobiranja kao i to što su to njihova prava i kako ih zaštiti.

Maria je inače diplomirana psihologinja i socijalna radionica te edukantica geštalt psihoterapije, a također i majka dvoje djece.

I sama je osoba s teškoćama, ima cerebralnu paralizu, no to ju ne zaustavlja da kroz rad svoje udruge pokuša poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama.

-S tim ciljem vodim različite radionice i pružam psihosocijalne pomoći. Želja mi je da tako pomognem djeci i mladima da unatoč svim poteškoćama koje život s invaliditetom nosi uživaju u djetinjstvu – ispričala nam je Maria, dodajući kako je uvidjela koliko je osoba s nekim invaliditetom teško izboriti se za neko svoje pravo kao i koliko malo znaju o tome koja su uopće njihova prava kao i na koji način ih mogu ostvariti.  No, kroz projekt se još osnažaju i socijalne vještine, gradi samopouzdanje i samopoštovanje.

-Treba razvijati potencijale djece s teškoćama i osnažiti ih da i oni sami jednog dana zaista mogu pokrenuti inicijative koje će dugoročno utjecati na njihovo zadovoljstvo i kvalitetu života – napomenula je Maria koja je do sada i više nego zadovoljna onime što je postigla.

Kod djece, kaže, vidi pozitivne promjene  u smjeru sigurnosti u sebe i pozitivne energije kojom zrače. Na radionicama se pak stvaraju nova prijateljstva što je dobar pokazatelj razvoja socijalnih vještina.

Trenutno primaju prijave za sudjelovanje u ciklusu radionica “Djeca s teškoćama kao zagovaratelji svojih prava”. Radionice bi se održavali u malim grupama i online. Svoje prijave roditelji mogu poslati na e-mail mariatomic2000@yahoo.com ili nazvati na mobitel 091 516 0489. Radionica je besplatna i financirana je od strane Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih.

A važno je napomenuti da se u projektne aktivnosti mogu uključiti sva djeca od predškolske do srednjoškolske dobi, neovisno o vrati i stupnju invaliditeta. Sve aktivnosti provode se na način da sva djeca u njima mogu sudjelovati uz pomoć voditelja i volontera.

Ovim projektom ostvaruje se i još jedna vrlo važna zadaća. Radi se o tome da se djeci bez teškoća pomaže da nauče na koji način mogu uključiti djecu s teškoćama u igru i kako im mogu pomoći.

– Kroz rad s djecom bez teškoća doprinosimo uklanjanju predrasuda i strahova djece prema invaliditetu, osvješćivanju problema, potreba i sposobnosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te razvoju tolerancije, empatije, zajedničkog djelovanja i humanosti u zajednici – objasnila je Maria.

Radionice su do sada provodili već u nekoliko ustanova u Zagrebu i Karlovcu, a nadaju se da će uskoro nastaviti sa svojim aktivnostima kada se situacija oko zdravstvenih restrikcija popravi.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.