Istaknute teme Novosti i događanja

Učiteljica na glazbenom vikala na učenika jer ne želi pjevati zbog nedavne smrti brata, plakao cijeli razred

Tijekom prošle godine učenici su prijavili devet svojih nastavnika zbog nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama. Osam ih se odnosilo na djelatnike škole, a jedna na drugu osobu u prostoru škole.

U sportskom klubu trener seksualno uznemiravao djevojčicu, uprava kluba nije reagirala pa su brojne djevojčice odustale od treninga

U prijavama se djeca najčešće žale na ponašanje učitelja ili nastavnika za neprofesionalno i neetično postupanje koje prerasta u verbalno nasilje (posramljivanje, omalovažavanje, vrijeđanje) ili pak fizičko nasilje nad učenicima (povlačenje za odjeću, potezanje za uho).

-Dobili smo prijavu da je učiteljica glazbene kulture vikala na učenika koji je na satu odbio pjevati zato što mu je nedavno umro brat, a nakon takve reakcije učiteljice počela su plakati i druga djeca u razredu – istaknula je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u svom izvještaju o radu za 2020.

Pojasnila je da su nakon prijave u školi obavljeni nadzori i utvrđeno je da je ponašanje učiteljice bilo neetično i neempatično te se učiteljica ispričala djeci i njihovim roditeljima.

-U slučaju u kojem se učiteljica obraćala učenicima neprimjerenim rječnikom i „navlačila” dijete za majicu do njegovog mjesta u klupi utvrđeni su propusti u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, jer je škola ovo ponašanje ignorirala i nije obavijestila druga tijela – istaknula je Helenca Pirnat Dragičević.

Za kaznu, učiteljica je poslana na edukacije te joj je onemogućeno da bude sama s učenicima no ona je zbog toga zatražila raskid ugovora o radu.

Pravobraniteljica je istaknula i kako su zatražili od nadležnog ministarstva da se poradi na izmjenama pravilnika kojima bi se omogućilo udaljavanja iz škole djelatnika protiv kojeg se vode istražne radnje za kazneno djelo na štetu djeteta, posebeno u slučaju seksualnog nasilja nad učenikom, jer prema sadašnjim pravilima isti može nastavit radit za vrijeme dok se provode istražne radnje, što može potrajati i nekoliko mjeseci.

-Saznali smo i da učiteljica koja je fizički kažnjavala i ponižavala učenika i dalje radi u nastavi, iako se protiv nje, nakon prijave roditelja, provode istražne radnje – napomenula je Pravobraniteljica.

Djeca nisu pošteđenja ni u sportkim klubovima u kojima treniraju van nastavnih aktivnosti. Tako je prošle godine zabilježeno i nekoliko prijava roditelja koji su se obraćali zbog verbalnog nasilja trenera. Tu je najčešće bilo riječi u vidu ponižavanja, vikanja, vrijeđanja, omalovažavanja, kritiziranja, prijetnji isključivanjem i sramoćenja.

-Primili smo i prijavu za kontinuirano trenerovo seksualno uznemiravanje djevojčica na koje uprava kluba, iako je o tome imala saznanja od roditelja djevojčica, nije reagirala. Dio djevojčica je zbog toga odustao od treniranja. O prijavama smo obavijestili policiju i zatražili postupanje zbog sumnje na nasilje. Obavijestili su nas da nisu utvrđeni elementi prekršaja ni kaznenog djela – pojasnila je Pravobraniteljica dodavši da su i od sportske inspekcije zatražili provjeru ispunjavaju li treneri uvjete za rad s djecom koje propisuje Zakon o sportu.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.