Edukacija i savjeti Istaknute teme

Je li učenje na vlastitim greškama doista najboja škola za djecu?

greškama

Moraju li djeca učiti isključivo na greškama da bi nešto i naučila?

Na greškama se uči, kaže stara narodna poslovica, no koliko stvarno ima istine u tome? Je li dobro i korisno za djecu da učiti na iskustvima?

Dakle, djeca uče od dana kada se rode, upijaju stvari oko sebe, roditelji ih upoznaju s vanjskim svijetom, a kako mališani rastu, uče ih sve kompleksnijim stvarima.

U tom procesu važnu ulogu ima i škola, jer tamo se usvajaju mnogobrojna znanja i vještine, od socijalnih do kognitivnih.

Roditelji naravno uvijek teže pronaći najbolje i najprihvatljivije načine učenja jer cilj je da djeca upijaju informacije na lagan te zanimljivi način.

Svi mi, pa tako i djeca, učimo na svoj način i svojim tempom. Nekad su nam najveći izvori znanja knjige, ponekad televizija, drugi uče online, a treći kroz razgovor i slušanje.

Proživjeti znači učiti

No, postoje i djeca koja će informaciju najlakše usvojiti radnjom. Odnosno, kada nešto isprobaju. Ta djeca uče na iskustvima, bez obzira kakva ona bila. Radi li se možda o obiteljskim izletima, druženjima, odlascima u šumu, paljenju vatre ili pecanju, nije bitno – bitno je samo da se nešto čini.

Istraživanja pokazuju da je upravo učenje kroz iskustvo jedan od najmoćnijih načina učenja. Djeca koja odrastaju učeći kroz iskustva, dokazano kao odrasli rade manje pogrešaka kada na red dođu neke životne odluke.

Naime, ona posjeduju znanje stečeno na pogreškama koje mogu primijeniti u životu i koja će im pomoći da se snađu ili bolje odaberu u nekoj situaciji.

Stvarni svijet

Stručnjaci ističu da mala djeca nemaju uvijek jasnu viziju što je stvarni svijet, a što je svijet iz njihove mašte, gdje je granica zbilje i fantazije. No, kada im odrasli dopuste da “okuse” stvarni svijet i da dožive stvarna iskustva, sve im postaje stvarnije te s eone počinju snalaziti s informacijama koje su im u tom trenutku dostupne.

Takav način snalaženja omogućuje da se kod djeteta razvije jedna lijepa osobina zvana kreativnost. Kreativna djeca često će kada malo odrastu za jedan problem uspjeti naći čak nekoliko rješenja.

Pet osjetila

Pet osjetila jako je važno, no često i zaboravljeno u svijetu u kojem vlada tehnologija i tehnološka pomagala. Učenje kroz iskustva omogućuje djeci da uposle sva svoja osjetila te ih koristeći razvijaju i unapređuju.

Na primjer, dijete može pogledati video na YouTubeu koji će zorno prikazati kako ispeći tortu. no, zamislite samo koliko bi dijete uistinu naučilo kad bi imalo priliku ispeći tu tortu miješajući sastojke vlastitim rukama.

Osjetilo bi sastojke, njihovu teksturu i miris, okus…vjerojatno bi bilo puno nereda na početku, možda previše šećera i premalo praška za pecivo. ali, dijete bi tada naučilo i vjerojatno idući put ne bi ponovilo prijašnje greške.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.