Istaknute teme Učenje i rekreacija

Učenici otkrili što im najteže pada po povratku sa zimskih praznika

učenici

Učenici se teško navikavaju na obaveze nakon samo dva tjedna praznika

Nakon dva tjedna zimskih praznika teško je vratiti se u školsku klupu i koncentrirati na učenje. No, neke su stvari uvijek teže od drugih. Ovo su učenici istaknuli da im najteže pada u tom prijelaznom razdoblju:

Spavanje

Koga briga dok kad se spava kad traju praznici? Devet, 10? Pa praznici i postoje zato da se djeca odmore i naspavaju. No, nitko ne razmišlja kako će nakon takvog neredovitog i nekontroliranog rasporeda biti puno teže naviknuti se na rano ustajanje.

Na žalost, kada netko spava 12 sati na dan, organizam itekako teško podnese promjenu kada se naglo mora naviknuti na osam sati sna ili manje. Ako djecu nakon škole čeka još i neka aktivnost, vjerojatnost je da će biti premoreni dok dospiju na nju.

Stres

Opuštanje i oslobađanje od stresa smisao su praznika. No, povratak u kolotečinu, učenje i izvršavanje zadataka s određenim rokom nije ni malo lako. Učenici se nerijetko žale kako je teško kad se opet sav taj pritisak svali na njihova leđa u vrlo kratkom vremenskom roku.

Motivacija

Pospanost će proći, sa stresom se djeca naviknu nositi, no ističu kako im nakon perioda odmora nedostaje i nečeg jako važnog – motivacije. Naravno, svi znaju kako su ocjene važne, no mnogoj djeci nedostaje motivacije da se pokrenu i krenu u “lov” na njih.

Upravljanje vremenom

Djeci je prilično teško shvatiti koliko vremena maju za nešto te pravilno rasporediti to vrijeme na učenje, izvanškolske aktivnosti, slobodno vrijeme…Kada godina započne, nekako još i imaju stvari pod kontrlom, no kako se s vremenom sve zahuktava, stvari obično izmaknu kontroli.

Najveći problem prema statistikama se javlja upravo u doba zimskih praznika, kada je godina već na polovici i više nema “kretanja od početka”, već se dijete treba baciti nazad u svoj raspored punom brzinom.

Obitelj

Vjerovali ili ne, mnogi klinci uživali su provodeći vrijeme s obitelji tijekom blagdana te mnogi ističu kako će im upravo to nedostajati. Školske obaveze i druge aktivnosti ostavljaju malo vremena za druženje s najbližima, često tek po koji sat navečer ili nedjeljom, kada su obično svi preumorni od cijelog tjedna i neraspoloženi što novi radni već počinje.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.