Novosti i događanja

Učenici će poticati majke na preglede koji im mogu spasiti život

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka,  udruga SVE za NJU treću godinu za redom provodi kampanju „Mama budi zdrava“ kojom senzibilizira i potiče učenike da svoje majke, koje nisu obuhvaćene redovnim probirom, potaknu na obavljanje redovitih pregleda i time na vrijeme otkriju rak dojke.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju

U akciju se dosad uključilo 39 škola iz 17 županija, a iz Udruge su kazali da djeca mogu imati snažan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Stoga je njihova uloga u ovom projektu prenijeti preventivne i edukativne poruke majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovite kontrolne preglede.

Rak dojke prijeti svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj, a od ukupnog broja žena oboljelih od malignih bolesti, njih 25 posto oboli upravo od raka dojke. Iako je u razvijenim zemljama stopa petogodišnjeg preživljenja oko 95 posto, u Hrvatskoj je ona ispod 80 posto, unatoč sjajnim stručnjacima i dobroj dostupnosti terapija za rani rak. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju kad su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće, no u Hrvatskoj se svega oko 38 posto karcinoma otkrije u početnom stadiju.

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke od 2006. godine u Hrvatskoj se provodi besplatna mamografija za žene starije od 50 godina, koje se na program odazivaju na razini od oko 60 posto. No iako rak dojke najčešće pogađa žene zrelije dobi, od njega sve češće obolijevaju i mlađe žene koje nisu obuhvaćene probirnim pregledima.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2017. godini zabilježeno 2767 novooboljelih žena od raka dojke, dok je od ove zloćudne bolesti u 2019. godini umrlo njih 752. 

Foto: Sve za Nju

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.