Istaknute teme Trudnoća Zabava i zanimljivosti

U Turskoj trudnice ne smiju gledati medvjede i majmune, u Koreji se trudnoća mora obznaniti prvo svekrvi – još je puno neobičnih običaja vezanih uz trudnoću diljem svijeta

trudnoća

Trudnoća se svugdje u svijetu proživljava na drugačiji način


Koji su to običaji i praznovjerja vezana uz trudnoću? Ima ih po svim zemljama svijeta, kako u manje razvijenima, tako i onima na Zapadu.

Turska

Ženama u Turskoj preporučuje se da tijekom trudnoće ne gledaju u medvjede, majmune i deve.

Japan

Japanske trudnice potiču se na pozitivno razmišljanje i učestalo slušanje glazbe.

Kina

U Kini smatraju da trudna žena ne bi trebala koristiti ljepila i druge slične materijale jer mogu izazvati komplikacije u trudnoći, a vjeruju također kako zabijanje čavala može naškoditi fetusu.

Ortodoksne židovske kulture

U ovim kulturama žene se ne pripremaju za dolazak svoje bebe, niti otkrivaju njeno ime prije samog rođenja jer smatraju da time izazivaju anđela smrti.

Jamajka

U jamajčanskoj kulturi običaj je da u sobi u kojoj žena rađa bude otvorena Biblija.

Korea

Korejska kultura nalaže trudnici da obavijesti sve oko sebe o svojoj trudnoći. Prvo mora reći svekrvi, a potom smije i vlastitu mamu.

Irska kultura

Ženama u Irskoj još je davno savjetovano da za vrijeme trudnoće ne posjećuju groblja. Ako to ipak učine, dijete će im gladovati i biti slabo.

Talijanska kultura

Neki Talijani vjeruju da trudnica, jednom kada obavijesti nekoga da je trudna, mora to što prije prenijeti i svima ostalima koje poznaje. Ako to ne učini, dijete bi joj moglo ostati nijemo ili ne progovoriti jako dugo vremena.

Rusija

U Rusiji se nekad vjerovalo da će porod biti lakši, ako i muž i žena prije toga otkriju imena svih svojih bivših ljubavnika.

Portugal

Ako imate mačku ili psa, u Portugalu oni nisu dobrodošli u blizini trudnice. Navodno, ako uz njih boravi, dijete će joj biti jako dlakavo.

Velika Britanija

Neki u Velikoj Britaniji vjeruj uda brzina otkucaja srca fetusa može predvidjeti spol djeteta. Brži otkucaji znače djevojčicu, a sporiji dječaka.

Njemačka

Njemačka Vlada ima popis prihvatljivih imena za nadjenuti djetetu kojeg se roditelji moraju pridržavati kod prijave djeteta. Ako djetetu žele dati neko “neobično” ime, moraju obrazložiti zašto. Tako se navodno djecu štiti od kasnijeg ismijavanja.

Malta

Kiša na dan vjenčanja dobar je znak na Malti gdje to znači lakši porod.

Brazil

Brazilske trudnice tretiraju se kao princeze. Uvijek i svugdje imaju prednost te nigdje ne smiju čekati u redu.

Šri Lanka

Buduće mame u Šri Lanci izbjegavaju jesi ananas, mango i ocat jer oni navodno povećavaju mogućnost pobačaja.

Kuba

Na Kubi ne smije baš svatko dodirnuti trudničin trbuh. Ona to dozvoljava samo ljudima kojima izuzetno vjeruje.

Švicarska

Švicarske trudnice nikome prije poroda ne otkrivaju ime djeteta jer to može donijeti nesreću.

Latinoameričke kulture

U nekim se latinoameričkim kulturama vjeruje da ako trudnica žudi za određenom hranom te ne zadovolji svoji potrebe, dijete će joj se roditi s madežima ili nekim drugim oznakama po koži.

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.