Istaknute teme Putoteka

U toplicama Aguae Vivae kao kod kuće – svatko po svome, dok osoblje negdje spava

aquae vivae

Toplice Aquae Vivae imaju puno pluseva i veliki minus – prvenstveno što se tiče održavanja reda

Školski su praznici, pa ako ste jedni od sretnika koji ih mogu provesti s djecom, vjerojatno vam se po glavi mota pitanje: Kuda, gdje što?

Mi smo inovativno odlučili otići u toplice, a s obzirom da smo obišli Čatež, Tuhelj, Jezerčicu, Naftalan, zaputili smo se u Krpinu, u Aquae Vivae gdje još nismo bili.

Na prvu nam je bilo jasno da nismo jedni od rijetkih koji su došli na istu ingenioznu ideju. Već u jutarnjim satima parking je bio pun, a i atraktivnije pozicije na ležaljkama su bile zauzete.

Na blagajni se dobije narukvica s kojom se ulazi u kompleks, zaključava i otključava ormarić i kojom se plaća u restoranu. Na raju dana, pri povratku narukvice, na recepciji vam naplate što ste potrošili. Naš četvero, dvoje odraslih i dvoje djece starije od 6 god, platili smo nešto manje od 40eu.

Dobra stvar, jer ne morate novčanik nositi sa sobom. Loša stvar je što smo mi potrošeno odlučili platiti u u eurima, što je dočekano užasom, kao da im nudimo hrvatski dinar ili nešto slično.

Na prvi pogled toplice nas nisu oduševile, ali smo tijekom dana “nadošli” i uspoređujući ih s drugim toplicama zaključili smo da je sve to više manje isto.

Negdje sam pročitala da netko hvali visoke higijenske standarde u Aquae Vivae, no tu nije bilo ništa čišće nego igdje drugdje, sve standardno. WC je već oko podneva počeo zaudarati, no ništa što već drugdje nismo doživjeli i stavili na ignore.

Voda ugodna, ležaljki dovoljno, restoran solidan. Najveća atrakcija je definitivno bazen s valovima, a valovi su takvi kakve nikad nisam vidjela. Znači, kao da ste doživjeli brodolom negdje na otvorenom moru za vrijeme oluje. Valčine!

Druga najveća atrakcija je veliki tobogan po kojem možete letjeti kao ludi ako legnete ili se dostojanstveno spustiti bez srčanog zastoja ako sjedite.

Ono što mi je najviše smetalo je to što je taj tobogan namijenjen djeci i mladima, što je istaknuto u pravilima. No, njime su se redovno spuštali kurpulentni očevi koji su si očito dali oduška i za blagdanskim stolom, a toboganom su nekim čudom letjeli brzinom od valjda 50km na sat.

Kad bi takav jedan tresnuo u mali bazen na kraju, nastao bi potop epskih razmjera. A to nikako nije dobro ako se prije njega spuštalo malo dijete koje se nije stiglo pomaknuti od tobogana. Neću ni spominjati što bi se dogodilo ak obi došlo do , nazovimo to, sudara.

Također, bilo je klinaca koji su stajali ispred tobogana i “dočekivali” nepoznate jer im je to bilo strašno zabavno. Unatoč tome što na pravilima piše da je zabranjeno zadržavati se u središtu bazena.

Vjerujem da bi osoblje toplica moglo biti malo ažurnije u kontroliranju takvih stvari, umjesto ležernog prešetavanja svakih pola sata ne reagirajući zbog skakanja u bazene i razne druge stvari koje također nisu dozvoljene.

Ali kod nas se sve doživljava olako, pustimo ljude da uživaju, zašto se ne bi smjelo iako piše da se ne smije?! Naravno, ako prigovoriš da zašto nešto, a lijepo piše da ne, onda si živčan, ogorčen, nedostaje ti ovoga i onoga, glup si, nesretna, ljubomora je gadna stvar i sve ostalo što možeš pročitati na društvenim mrežama. Sve dok tata od 156kg ne sleti na tvoje dijete i ne napravi palačinku.

Mislim da na spomenutoj lokaciji zaista ima dovoljno zaposlenih upravo za takve stvari, ali i da se nađu pri ruci ako se ne daj Bože nešto dogodi. Gdje su i što rade, to zna netko drugi.

Poseban krug pakla za goste koji su otkrili klizna vrata za izlazak vani što je mnogima bilo straaaašno primamljivo. Vani hladno, a iz prljavog bazena koji nije u upotrebi se puši para…pa tko ne bi skočio?! Plus, to je stvarno, ali baš stvarno genijalna slika za Instagram! Skoro kao da si negdje u Alpama u nekom skupom hotelu…iako nisi.

A našlo se tu ekipe koja je poželjela zapaliti cigaretu.

I ni cigareta ni kupanje u prljavom bazenu nisu sporni, kad bi se ti ljudi, koji su vidno uzbuđeni istrčali van kao da se tamo dijeli novac, napravil inešto jako jednostavno, ljudski i normalno. Zatvorili za sobom vrata. Ma jok, vrata otvorena, on/ona trče i vrište od veselja – što je sporno?! Pa vratit će se jednom i tad će zatvoriti. Ili će doći mama i pokupiti “prljave čarape” s poda. Bude netko drugi.

Ono, hladan zrak šiba kroz vrata, a unutra klinci mokri od kupanja na ležaljkama. Opet, teško je ulaziti u nečiji odgoj, mentalitet, obzirnost, ali smatram da bi osoblje u tim slučajevima trebalo reagirati jer toplice ipak nisu toliko velike da se tih par kritičnih točki ne bi moglo pokriti.

No, danas je problem upozoriti ikoga na išta te smo se svi počeli ponašati komotno i opušteno. Svugdje kao da smo doma. Živjela generacija privilegiranih!

No, goste se ne bira, ali mogli bi izabrati poraditi na pravilima koja su i sami donijeli te ponosno istaknuli da bismo ih svi mogli ignorirati.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.